Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пусната за тест е бариерата на ул. "Дондуков", която трябваше да се премахне

Бариерата на ул. „Дондуков“ в Пловдив вече е активна и работи, а служители на „Общинска полиция“ са на място и следят за режима за достъп на граждани с автомобили. Всеки, който има издаден до момента от Община Пловдив хартиен пропуск, може да преминава. Това се отнася и за живеещите в зоната, след като представят лична карта, посочват от общинската администрация.

На ул. „Май“ също има поставена бариера, но тя е само изходна, без възможност за влизане през нея, като се спазва посоката на движение.

Припомням, че граждани - живеещи и работещи в квартала - възразиха срещу поставянето на бариерата, която според общината е там поради мерки за сигурност. Те отнесоха протеста си до областния управител, която изиска документи, че за поставянето на бариерата има решение на Общинския съвет, на експертния съвет и комисията по безопасност на движението, както и че е спазен законът за движение попътщата. След като не ги получи, Дани Каназирева издаде заповед за премахване, която не подлежи на обжалване.

Днес тя коментира, че "отговорност за неспазването, носят органите, които са предприели действия по пуска й".

От общината обясниха, че правят тест на съоръжението, който ще продължи един месец. Зам.- кметът по сигурността Йордан Ставрев не пожела да коментира дали са спазени процедурите по узаконяване.

От пресцентъра на общината изпратиха следната информация.

Предстои да бъдат раздавани електронни чип карти на хората, които работят и тези с постоянен адрес в района на улиците „Дондуков“, „Найден Геров“, „Май“ и „Тодор Каблешков“ За целта е необходимо желаещите да подадат заявление в Община Пловдив, а срокът е 30 ноември 2020 г.

Поставянето на бариерата е с цел сигурност е в съответствие с Генералния план за организация на движението и Плана за антитерористични мерки, приет с решение на Общинския съвет миналата година. Автомобилите със специален режим на: полицията, спешна помощ, пожарната, таксита, куриерски фирми и др. ще имат безпрепятствен достъп. Фирмите доставчици, както и до сега, ще могат да подсигурят обектите, които обслужват, до 9.30 сутринта.

„В електронното устройството на бариерата са внедрени интелигентни системи, които ще могат автоматично да четат номерата на превозните средства. Ще има и камери, които ще записват преминаващите, като по този начин създаваме специален ред и достъп на автомобили близо до Главната улица“, посочи заместник-кметът Йордан Ставрев. Той сподели, че все по-често се наблюдава как шофьори навлизат с автомобилите си на самата Главна улица, която е предназначена само за пешеходци, като е забранено дори карането на велосипеди и електрически тротинетки. „Това е изключително опасно и ние предприемаме сериозни мерки за опазване живота и здравето на хората“, допълни Ставрев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38