Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пусната за тест е бариерата на ул. "Дондуков", която трябваше да се премахне

Бариерата на ул. „Дондуков“ в Пловдив вече е активна и работи, а служители на „Общинска полиция“ са на място и следят за режима за достъп на граждани с автомобили. Всеки, който има издаден до момента от Община Пловдив хартиен пропуск, може да преминава. Това се отнася и за живеещите в зоната, след като представят лична карта, посочват от общинската администрация.

На ул. „Май“ също има поставена бариера, но тя е само изходна, без възможност за влизане през нея, като се спазва посоката на движение.

Припомням, че граждани - живеещи и работещи в квартала - възразиха срещу поставянето на бариерата, която според общината е там поради мерки за сигурност. Те отнесоха протеста си до областния управител, която изиска документи, че за поставянето на бариерата има решение на Общинския съвет, на експертния съвет и комисията по безопасност на движението, както и че е спазен законът за движение попътщата. След като не ги получи, Дани Каназирева издаде заповед за премахване, която не подлежи на обжалване.

Днес тя коментира, че "отговорност за неспазването, носят органите, които са предприели действия по пуска й".

От общината обясниха, че правят тест на съоръжението, който ще продължи един месец. Зам.- кметът по сигурността Йордан Ставрев не пожела да коментира дали са спазени процедурите по узаконяване.

От пресцентъра на общината изпратиха следната информация.

Предстои да бъдат раздавани електронни чип карти на хората, които работят и тези с постоянен адрес в района на улиците „Дондуков“, „Найден Геров“, „Май“ и „Тодор Каблешков“ За целта е необходимо желаещите да подадат заявление в Община Пловдив, а срокът е 30 ноември 2020 г.

Поставянето на бариерата е с цел сигурност е в съответствие с Генералния план за организация на движението и Плана за антитерористични мерки, приет с решение на Общинския съвет миналата година. Автомобилите със специален режим на: полицията, спешна помощ, пожарната, таксита, куриерски фирми и др. ще имат безпрепятствен достъп. Фирмите доставчици, както и до сега, ще могат да подсигурят обектите, които обслужват, до 9.30 сутринта.

„В електронното устройството на бариерата са внедрени интелигентни системи, които ще могат автоматично да четат номерата на превозните средства. Ще има и камери, които ще записват преминаващите, като по този начин създаваме специален ред и достъп на автомобили близо до Главната улица“, посочи заместник-кметът Йордан Ставрев. Той сподели, че все по-често се наблюдава как шофьори навлизат с автомобилите си на самата Главна улица, която е предназначена само за пешеходци, като е забранено дори карането на велосипеди и електрически тротинетки. „Това е изключително опасно и ние предприемаме сериозни мерки за опазване живота и здравето на хората“, допълни Ставрев.
Още от категорията

Растат ковид болните в Пазарджик, заразата влезе в три социални дома

Близо 20 души потребители и персонал в 3 социални дома в Пазарджик и Велинград са дали положителни тестове за КОВИД-19. Това съобщи д-р Хюля Шериф от РЗИ – Пазарджик, след днешното заседание на Областния кризисен щаб. Пациент на хемодиализа, който живее в Дома за стари хора в Пазарджик е положителен за коронавирус. Заради това са изследвани..

публикувано на 03.12.20 в 13:29

Имотна разпра e в основата на братоубийството в Пловдив

Имотна разпра е в основата на убийството на мъж и последвалото самоубийство в апартамент на ул. „Киев“ в Пловдив. 62-годишният Илия Йорданов застрелял 58-годишния си брат Петко Йорданов пред очите на възрастната им майка в дома ѝ. Основната версия при разследването е за извършено убийство от Илия на по-малкия му брат Петко с гладкоцевна..

публикувано на 03.12.20 в 13:03

Пловдив става по-зелен с инсталация за 9 милиона евро

Заместник-кметовете на Пловдив Анести Тимчев и Тодор Чонов прерязаха лентата на  компостиращата инсталация  за зелени и биоразградими  отпадъци на Пловдив в район „Северен“. Съоръжението  е изградено на площ от  близо 44 дка с капацитет да прерабтва 15 000 т. отпадъци и да произвежда над 6 000 т. компост. Разполага със сито за рафиниране  на..

публикувано на 03.12.20 в 12:55

Две жени с коронавирус родиха здрави бебета в Пазарджик

Пазарджишките лекари от болница Хигия успяха да спасят две родилки с коронавирус, които са били в тежко състояние.И двете жени са родили здрави бебета, които са с негативен PCR- тест.  Едната от родилките , заразени с Ковид 19 е била с тежка прееклампсия, което е наложело вземането на бързи решения в критична ситуация. Грижите за двете жени е поел екип..

обновено на 03.12.20 в 11:13
Схема на бъдещия физкултурен салон на ОУ

Изграждат физкултурен салон в Стамболийски

Община Стамболийски стартира изграждането на физкултурен салон в ОУ „Отец Паисий“ в града. Финансирането е в размер на 578 973.12 лева с ДДС, съобщи кметът Георги Мараджиев. Срокът за строителството е 18 месеца. Според кмета при мека зима строителство може да започне преди Нова година и да продължи 6-7 месеца. Предвижда се да бъде..

публикувано на 03.12.20 в 11:08