Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пусната за тест е бариерата на ул. "Дондуков", която трябваше да се премахне

Бариерата на ул. „Дондуков“ в Пловдив вече е активна и работи, а служители на „Общинска полиция“ са на място и следят за режима за достъп на граждани с автомобили. Всеки, който има издаден до момента от Община Пловдив хартиен пропуск, може да преминава. Това се отнася и за живеещите в зоната, след като представят лична карта, посочват от общинската администрация.

На ул. „Май“ също има поставена бариера, но тя е само изходна, без възможност за влизане през нея, като се спазва посоката на движение.

Припомням, че граждани - живеещи и работещи в квартала - възразиха срещу поставянето на бариерата, която според общината е там поради мерки за сигурност. Те отнесоха протеста си до областния управител, която изиска документи, че за поставянето на бариерата има решение на Общинския съвет, на експертния съвет и комисията по безопасност на движението, както и че е спазен законът за движение попътщата. След като не ги получи, Дани Каназирева издаде заповед за премахване, която не подлежи на обжалване.

Днес тя коментира, че "отговорност за неспазването, носят органите, които са предприели действия по пуска й".

От общината обясниха, че правят тест на съоръжението, който ще продължи един месец. Зам.- кметът по сигурността Йордан Ставрев не пожела да коментира дали са спазени процедурите по узаконяване.

От пресцентъра на общината изпратиха следната информация.

Предстои да бъдат раздавани електронни чип карти на хората, които работят и тези с постоянен адрес в района на улиците „Дондуков“, „Найден Геров“, „Май“ и „Тодор Каблешков“ За целта е необходимо желаещите да подадат заявление в Община Пловдив, а срокът е 30 ноември 2020 г.

Поставянето на бариерата е с цел сигурност е в съответствие с Генералния план за организация на движението и Плана за антитерористични мерки, приет с решение на Общинския съвет миналата година. Автомобилите със специален режим на: полицията, спешна помощ, пожарната, таксита, куриерски фирми и др. ще имат безпрепятствен достъп. Фирмите доставчици, както и до сега, ще могат да подсигурят обектите, които обслужват, до 9.30 сутринта.

„В електронното устройството на бариерата са внедрени интелигентни системи, които ще могат автоматично да четат номерата на превозните средства. Ще има и камери, които ще записват преминаващите, като по този начин създаваме специален ред и достъп на автомобили близо до Главната улица“, посочи заместник-кметът Йордан Ставрев. Той сподели, че все по-често се наблюдава как шофьори навлизат с автомобилите си на самата Главна улица, която е предназначена само за пешеходци, като е забранено дори карането на велосипеди и електрически тротинетки. „Това е изключително опасно и ние предприемаме сериозни мерки за опазване живота и здравето на хората“, допълни Ставрев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51