Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В "Пловдив чете" - проф.Иван Илчев с "Розата на Балканите"

 

В програмата на „Пловдив чете“  днес  е представянето на двутомното издание „Розата на Балканите. Кратка българска история за любопитните читатели“  от проф. Иван Илчев историк и бивш ректор на СУ.

Двата тома, издание на "Колибри", обхващат историята на България до 1989г. 

Проф. Илчев решава да напише тази история, независимо от многобройните други, защото според него, в нея той включва онова, което го няма в учебниците по история. 

"Не е важно да се запомни датата на някое събитие, а същността, защо и какво го е предизвикало", казва проф. Илчев. 

Включително и събития, които са извън политическия контекст. Българинът говори непрекъснато за политика, политиците говорят за политика, но в личния им живот не е така. 

 Срещата с проф. Иван Илчев ще започне в 18.30 часа в Културен център Тракарт. 

Интервюто с проф. Иван Илчев е в звуковия файл. 

 
Още от категорията

Над 20 филма на СФФ в Пловдив

Предстои юбилейно 25-о издание на „ София филм фест “, който и тази година по традиция освен в столицата има клонове в Пловдив, Варна и Бургас. И в четирите града кинофорумът ще се открие на 11 март, като пловдивчани могат да видят над 20 филма до закриването на 31 март. „ София филм фест в Пловдив“ ще стартира на 11 март с премиера на..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

"Мюзикъли от Холивуд" в концерт на Пловдивската опера

Гала концерт "Мюзикълите на Холивуд" ще се състои в Градския дом на културата в два поредни дни - този петък и събота.  В него са включени  фрагменти с н ай-доброто от мюзикълите, превърнали се във филмови класики: "Котките", "Фантомът на операта', "Кабаре", "Чикаго", "Човекът от Ла Манча","Брилянтин", "Вълшебникът от Оз", "Евита", "Цигулар на..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

В "Срещите" - теория и практика на конспирацията

Тази събота „Срещите” отварят дума за особеностите на конспирацията и човечеството в конспирологията. Гости ще са Димитър Стоянович - историк, Валентин Вацев - геополитик и проф. Цветан Теофанов, един от най-добрите познавачи на исляма. Бъдете с Радио Пловдив, интересно е !

публикувано на 26.02.21 в 10:30

Работилница за мартеници стартира в Стария град

Работилница за мартеници отваря врати в Стария Пловдив. Началото ще бъде поставено днес в къща Стамболян от  Ванина Костадинова - директор на „Социално предприятие за хора с увреждания - Пловдив“, и директорът на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Организаторите канят малки и големи на 26, 27 и 28-ми февруари от 10:00 до 16:00 ч. да заплитат..

публикувано на 26.02.21 в 06:47

Изложбата "Претвореното сътворено" гостува в Смолян

Изложбата "Претвореното сътворено" на Националния исторически музей ще бъде представена в залите на Регионалния исторически музей в Смолян. Експозицията гостува от днес в града по повод на 3 март.  Тя показва умалени макети на традиционни български носии, изработени в края на XX в. от Антония Велева - дългогодишен реставратор в НИМ...

публикувано на 26.02.21 в 06:21