Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автобусните превозвачи за плащанията в кризата от COVID-19

Закъсняла като мярка, но очаквана от малките и средни превозвачи

Снимка: архив

30 млн. лв. ще получат малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози. Това стана ясно след подписването на договор между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19. 

Около 1500 фирми могат да се възползват от финансовата подкрепа. Минималната помощ може да е 30000 лв., а максималната - 450 000 лв. Документите могат да се подават към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Условията за кандидатстване няма да бъдат оценявани, а ще се разглеждат по допустимост. Целта е средствата да достигнат бързо до всички предприятия. Достатъчно е предприятието да има валиден лиценз за извършване на дейността.

Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозчави изрази съмения в тази мярка. Той изчисли, че от 1 430 фирми определяни като средни и малки, 1 300 от тях няма да отговарят на изискванията по тези плащания.

Стефан Захариев, който има средна фирма за превоз сподели мнение, че мярката е глътка въздух, но е закъсняла. Той се надява силно плащанията да са по европейски модел и да пристигнат бързо, защото превозвачите търпят загуби ежедневно. 

Пловдивският превозвач Веселин Дошов се числи към големите превозачи, които в България са 25 и няма да получат средства по тази мярка. В неговата фирма работят над 250 човека. Той обясни обаче, че приветства тази помощ и смята, че е добра за неговите колеги. Според класификатора - малките фирми са тези с до 50 работещи в тях, от 50 до 250 работници вече са средни предприятия в сектора. Точно те ще очакват подкрепа за автобусните превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 

Живка Танчева говори с превозвачи от региона за обещаното от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Повече може да чуете от звуковия файл по темата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35