Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дясното пространство има потенциал за мобилизация

Доц. Антоний Гълъбов коментира в ефира на Радио Пловдив предстоящия дебат в Европейския парламент за България. Критиките към страната ни са по въпросите за върховенството на закона и основните човешки права.

"Дебатът в ЕП на 5-ти октомври е по-скоро изключение, което е инициирано от български депутати. Става дума за много тежък културен и политически провинциализъм, което ще нанесе щети на България. След гласуване на проекторезолюцията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи вероятно България ще загуби европейски средства."  

По думите на доц. Гълъбов не трябва да се внушава на българското общество, че България е поставена до стената с двоен мониторинг, защото това не отговаря на действителността. Експертите в ЕС много добре знаят, че става дума за конституционната уредба на прокуратурата като цяло. Тук отново виждаме културен и политически провинциализъм на отделни български случайно попаднали в политиката представители, които са решили да създадат интрига около фигурата на главния прокурор.

„Личността на Иван Гешев очевидно притеснява някакви хора. България се намира в процедура на подготовка на нова Конституция, и в зависимост от експертизата и политическата воля това може да се промени. Прокуратурата продължава да стои пирамидално, йерархично и централизирано под ръководството на гл- прокурор. Няма нищо ново, което да предизвика вълна от нездрав интерес. Тежък културен провинциализъм е да си представяш, че Брюксел ще се разпорежда с България, или от ЕП зависи какво ще се предприеме с новата Конституция. Влошеният публичен образ на България няма да ощети сегашното правителство, но ще ощети всяко следващо. Щетата ще бъде голяма, защото ще намали средствата за България, за преодоляване последствията от пандемията.“

Доц. Гълъбов прогнозира, че нищо не налага провеждане на предсрочни избори. Това може да е опит за замитане на следи и използване на ситуация от предсрочни избори. Няма нищо, което да съответства на българския публичен интерес.

Какво се случва в дясното политическо пространство?

„Имаме тежък проблем в дясното политичиско пространство, тъй като поведението на г-н Кънев трябва да последва закриване на партията ДСБ. Трябва да сме в състояние да различаваме дясно от ляво. Големият въпрос за Цветан Цветанов и Републиканци за България е, какво предлага на избирателите като коалиционен партньор. В следващото НС въпросът е къй с кой би могъл да работи ефективно. Цветанов трябва да си отговори, кои са потенциалните партньори на неговата партия."

Д-р Петър Москов и Цветан Цветанов ще ощетят ли ГЕРБ със своите политически амбиции?

„Структурите, които преминаха към г-н Цветанов не водят автоматично избиратели на ГЕРБ. ГЕРБ е социален фактор повече от 12 години, повече от един милион български избиратели подкрепят партията. Има сериозен потенциал в дясното пространство, който предстои да бъде мобилизиран“, посочи още доц. Антоний Гълъбов.

Интервюто с доц. Антоний Гълъбов е в  звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51