Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

УХТ раздаде на първокурсниците таблети за дистанционно обучение

Университетът по хранителни технологии в Пловдив откри новата учебна година. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви в словото си, че висшето училище обучава кадри в сектора „Туризъм“, който осигурява 12% от БВП на държавата. Тя приветства първокурсниците, които започват обучение в специализирания вуз, който е единствен по рода си на Балканите.

„Особено актуална е темата за ковид кризата, която засегна най-тежко именно туризма, като постави строги санитарно-хигиенни изисквания пред всички в бранша“, посочи Марияна Николова. Тя подчерта, че правителството предприе спешни мерки за противодействие на пандемията, както и бързи стъпки в помощ на бизнеса. Вицепремиерът открои социално – икономическите мерки, които са на стойност  2 милиарда лева, като само в сектор туризъм бяха запазени над 29 000 работни места. Тя посочи, че България е отличена от Световния съвет за пътувания и туризъм с „печат за безопасност и хигена“. 

Николова изтъкна и разработването в УХТ на националното българско меню съвместно с Министерството на туризма. То ще бъде въведено в хотелите и ресторантите по всички наши курорти за туристите от чужбина.

На всички 430 първокурсници, редовно обучение ръководството раздаде таблети за дистанционен достъп. Таблети ще получат и останалите 200 задочно обучение студенти от първи курс. Занятията ще се провеждат с микс програми - 50 % дигитално и 50 % присътвено, защото практическите занятия за вуз-а са от особено важно значение. 

Ректорът проф. Пламен Моллов посочи, че 3 300 са студентите във всички курсове на УХТ. В посланието си той включи отговорността към три поколения, които са работили тук, защото през 2020 г. универститетът става на 67 години. 

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев в словото си посочи, че очаква  завършилите инженери да поемат по пътя на предприемачите, които са само 6% от  висшистите. Завършилият УХТ, бивш министър на земеделието у нас Мехмед Дикме обясни, че реализацията на кадрите на вуз-а е 100%.

Галерия

Още от категорията

Общината спечели окончателно дело срещу Байрам Солак

С окончателно решение на ВАС Община Пловдив спечели делото, заведено от бизнесмена Байрам Солак срещу градската управа, за казуса със старата тоалетна в парка зад хот. „Санкт Петербург“.   Повод за поредицата дела бе т.нар. „мълчалив отказ“ на кмета на Пловдив да разпореди премахването на  запуснатата тоалетна в парка, за което настояваше Байрам..

обновено на 13.04.21 в 14:00

3122 са новозаразените с КОВИД-19 у нас, в Пловдивско са 314

Новите случаи на COVID-19 у нас са 3122 при направени общо 17 402 теста. Положителните проби представляват почти 18 %.  Най-висок е броят на положителните резултати в столицата – 758, следвана от област Пловдив – 314. В Пазарджишка област новите случаи са 50, в Смолянска – 38.  Две детски градини и две ясли са с наложена частична карантина..

обновено на 13.04.21 в 13:58

Горят отпадъци между ЖР "Тракия" и с. Ягодово

Отпадъци са се запалили в района между пловдивския жилищен район „Тракия“ и село Ягодово.  Сигналът за пожара е подаден около 12 ч.  Гъсти облаци дим се издигат в района на пожара, предполага се, че сред отпадъците горят и автомобилни гуми.  На място веднага са изпратени два противопожарни автомобила.  Все още няма информация дали огънят е..

публикувано на 13.04.21 в 12:49

Спад на заразените с КОВИД-19 в страната

Спад на заразените с Ковид-19 за изминалите 14 дни до 11-ти април отчита Националният център по заразни и паразитни болести.  Въпреки това всички области в страната остават в червената зона по заболеваемост като в момента инфектираните на 100 хиляди души са над 600, като за предишния двуседмичен период броят им е бил над 700. Най-много са в..

публикувано на 13.04.21 в 11:15

Разясняват на домакинствата как безплатно да минат от дърва на ток/ТЕЦ

Община Пловдив започва серия от изнесени информационни срещи по проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на емисиите на  фини прахови частици от битовото отопление.  Срещите ще се проведат в шестте района на 15 и 16 април по график.  По време на тях ще бъдат представени възможностите, които дава проектът на..

публикувано на 13.04.21 в 11:12