Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протестите рязко промениха отношението на ЕС към България

Днес България е във фокуса на вниманието на Европейския парламент. Обсъждат се демокрацята, върховенството на закона, мащабите на корупцията и състоянието на медиите у нас. Подготвя се и специална резолюция, чието гласуване предстои в четвъртък.  

Може ли да очакваме звучен шамар от Европа по тези постоянни теми?  

Голямата трагедия и на днешния дебат е, че той ще удостовери отново полярните тези – че Българя има тежки и дълбоки проблеми, от една страна и пропагандната машина на правителството от друга, която ще се опита да ни убеди, че посочените проблеми са присъщи на всички други страни в съюза.  У нас обаче, мащабите  на корупцията вече лишават нацията  от ресурс за развитие и перспектива, коментира политическият анализатор и бивш посланик в Русия Илиян Василев.  

Наистина, корупция има навсякъде, но у нас тя вече е като огромен тумор, който постепенно изяжда целия национален организъм, казва той. 

Ще чуем и хвалби за постиженията на правителството. Те ще кънтят, но могата да служат само за вътрешна употреба. По болезнената тема за върховенството на закона пак ще чуем обяснения за това как черното е бяло, че има успешна борба с корупцията и престъпността, на фона обаче на отсъствието на доказателства за всичко това, смята Илиян Василев. 

От друга страна, Европа силно се интересува парите на данъкоплатците да не потъват в корупционни практики. 

Промяната в отношението към България е видимо и настъпи рязко след протестите и медийните разкрития за ставащото у нас. Вижда се дълбоката криза в цялостното състояние на България, казва дипломатът. 

Търпимостта на ЕС вече е изчерпана, особено след проблемите с Полша и Унгария. В този смисъл, за нас вече няма отстъпки.  Премиерът Борисов не сдава властта, за да може да контролира информационния фон на предизборната кампания, която иначе може да го срине. А останал без власт, той вече няма и защита, коментира политическият анализатор Илиян Василев. 

Още от категорията

Твърдата политика към Македония е правилна!

„ След като 75 години в тази държавица е насаждан антибългаризъм, след като се е градила с лъжи и фалшификации, примерно – че бугарите по произход са татаро-монголи, с такива лъжи са се възпитавали редица поколения “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов – дипломат и член на комисията, която преговаря с Македония. „..

публикувано на 27.11.20 в 16:43

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44