Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само отреждането им за паркове пази зелените площи в Пловдив

Съюзът на ландшафтните архитекти е предложил в Пловдив да се създаде звено „Зелена система“, защото сме единствената община без фокус по тази тема в администрацията.

Ладшафтният архитект Станимир Шаламанов посочи, че няма политическа воля тази практика да се промени. Трябва да има отговорност, анализ и планиране, иначе ще продължим а ив бъдеще да допускаме грешки, смята той.

Шаламанов коментира проекта за Общ устройствен план на Пловдив, преди чието приемане от Общинския съвет, все още има възможност за обсъждане и подобрение, защото иначе повече от 2000 декара ще променят функционалното предназначение на парковете – в места за спорт и атракция, което позволява те да се застроят и на практика да престанат да са залени площи.  

Едното място е парк „Отдих и култура“, където 745 декара може да да се " преобразят" по този начин. И така на "Розариума", на който има  изградени съоръжения за отдих и алеи за разходка, по новите правила се допуска до 80% застрояване.

Така стана със „София ленд“ в столицата, чийто терен се отдели от Борисовата градина, там действително се построи зона за спорт и атракции, но тя  един момент престава да съществува и благодарения на пронения сътатут се позволява строителство, припомни Шаламанов.

Подобно е положението и с терена между булевардите „Копривщица“ и „Свобода“, който също постепенно се застроява. Теренът е общински и препоръката на ландшафтните инженери е  той да се отреди за парк.

Единственият начин е да се устои на инвеститорския натиск и да се запази статута на зелените терени е те да останат зона за паркове и градини, а не друго.

Препоръката на архитекта е гражданите да участват в общественото обсъждане на ОУП и да заявят волята си. Ако не се промени този план, то Пловдив няма да е град за хората.

Ролята на общината е да намери баланса между частния и обществения интерес, защото в противен случай ползата отива при крупните предприемачи, а гражданите губят за години напред, каза още в разговора Станимир Шаламанов.

Чуйте прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27