Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсва ярка алтернатива, която да обедини недоволните

Над 66 % подкрепят протестите, но леко  спадат процентите на тези, които искат предсрочни избори, това сочат данните от последното проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч", проведено от 21 до 30 септември.

Продължва спадът в доверието на институциите, ГЕРБ и БСП са с почти изравнени позиции .  ГЕРБ продължава да води  с 0.9% пред БСП (20.5% срещу 19.6%).

  Другите партии, които   биха влезли в парламента, ако изборите са днес,  са:  "Има такъв народ" на Слави Трифонов (14.9%), ДПС (9.9%), "Демократична България" (9.4%)и "Изправи се.БГ" на Мая Манолова (4.6%). 

 Малко под 4-те процента за влизане в Народното събрание остават сегашните коалиционни партньори на ГЕРБ във властта "Обединени патриоти" с 3.8 процента. 

 Слави Трифонов / партия "Има такъв народ"/, е с най-високо доверие сред политиците, следван от Мая Манолова – близо 33%.   

Социологът Геновева Петрова обърна внимание и на онези, които са решили да гласуват, но още не са решили за ког,о те са  10,1%, и подчерта, че настоящата социологическа картина показва процес на преструктуриране на избирателите, те преориентират своите очаквания и избор.

Очертаващите се на този етап 6 партии, които влизат в парламента, е трудно/ невъзможно да съставят колационно правителство, а партии като "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ", социоложката определи като леви и популистки.

Липсва ясно очертана дясна алтернатива, липсва въобще ярка алтернатива, която да обедини недоволните.   

Интервюто с Геновена Петрова е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Пеевски е умен и знае, че без Доган - ДПС не означава нищо

Лятното време със сигурност не може да заглуши назряващото недоволство, а неизвестните за предстоящите извънредни избори се увеличават.  Може ли предсрочният вот да поднесе големи изненади и има ли шанс за преодоляване на политическата криза?  Политическият анализатор Георги Харизанов е наш събеседник в програма "Точно днес". Харизанов..

обновено на 29.08.24 в 15:06

Пещерата "Чая" край Чепеларе разкрива тайни отпреди 30 века

Най-атрактивната находка в пещерно обиталище „Чая“ тази година е зъб от пещерен лъв . Това съобщи Марин Господинов , директор на Музея на родопския карст в Чепеларе. "Отнасяме находките към плиоценската бозайна фауна", поясни Господинов. Спелеологът, заедно с екипа, ръководен от София Христева от Регионалния археологически музея в Пловдив,..

публикувано на 29.08.24 в 12:13

Медиците излизат на протест на 16 септeмври

От КТ „Подкрепа“ започват подготовка за национални протести в здравеопазването и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл „Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Какво провокира недоволството и ще обхване ли то и пловдивските лечебни заведения, коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 29.08.24 в 10:49
Доц. Красен Станчев

Чужденците вярват повече в българската икономика

"Интересът на пазара към емисията държавен дълг на България е поне 3-4 пъти по-висок от размера на предлаганите от правителството обгигации. Затова условията по емисията са много добри. Това позволява поне донякъде финансирането на плащания по стари емисии на външен дълг и покриване на текущи разходи на бюджета за тази година“, коментира..

публикувано на 29.08.24 в 10:37

Започна обучението по български за украинските деца в Пловдив

40 украински деца са заявили желание да се включат в безпалтните подготвителни групи за обучение по български език, което започна днес в Общински детски комплекс в Пловдив. Занятията ще продължат до 11 септември, а целта е децата, които са на възраст от 6 до 15 години, да получат подкрепа при постъпването им в българските училища. Това заяви в..

обновено на 29.08.24 в 10:28