Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Валентин Ганев режисира "От другата страна на живота"


Известният актьор от Народния театър Валентин Ганев, който има и няколко режисьорски постановки, за първи път поставя спектакъл като режисьор в Пловдивския драматичен театър. 
Премиерата на "От другата страна на живота" е на 7 октомври в Камерната зала на театъра. Пиесата е  разказана от Светлана Атанасова, започнала актьорския си път от Пловдивския театър, коятопреди 30 години заминава за Канада и САЩ.
Сега се завръща като автор на тази пиеса и участва в нея като актриса. "От другата страна на живота" е вдъхновена от пиесата "Голям колкото малка ябълка" от Петър Анастасов, в която Светлана  играе заедно преди 30 години със Стефан Попов в постановката на Христо Церовски. 
Трийсет години след легендарната постановка на Христо Церовски, героите от „Голям колкото малка ябълка“ на Петър Анастасов се срещат отново. Светлана Атанасова продължава сюжета на първата пиеса със съгласието на Петър Анастасов, и отново играе на сцената заедно със Стефан Попов.
Спектакълът е посветен на светлата памет на театроведа Пенка Калинкова, която прави първата връзка между Светлана Атанасова и Валентин Ганев.
В интервю за Радио Пловдив Валентин Ганев каза, че е приел да режисира тази пиеса, защото е изповедна, актьорска, и  е като изящна емоционална дантела.
Поразен съм от професионализма на всички в Пловдивския театър. Винаги съм харесвал Пловдив, но сега съм влюбен в него.
Интервюто с Валентин Ганев е в звуковия файл. Още от категорията

Ивана Папазова откровено за театъра и за живота

Една от най-обичаните български актриси гостува на колегата Диян Никифоров в последната неделя на ноември. Както винаги харизматична и сърдечна, Ивана Папазова сподели със слушателита на Клуб „Неделя“ за скъпите спомени от родното си място, за  любовта към професията и за „по другата енергия“ на театъра. И още, за представлението..

публикувано на 29.11.21 в 14:14

IМP ще представи България на Евровизия през 2022 г.

Българската рок група Intelligent Music Project ще представя страната ни на Евровизия в Италия през месец май следващата година.Начело на групата ще застане настоящият вокалист на Rainbow Рони Ромеро. Заедно с него, на сцената на Евровизия догодина ще се качат и останалите музиканти от групата – Стоян Янкулов-Стунджи, Бисер Иванов, Славин..

публикувано на 29.11.21 в 11:02

Преге - предаване за света на книгите, 27.11. - 03.12.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 7. 11. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Ромен Ролан. Животът на Микеланджело. Тв. к. 176 стр., , ок. 6А, Персей, 2021. Олга Токарчук. Чудати разкази. 192 стр., ок. 2А, ICU, 2021. Робърт М. Пърсиг. Дзен и изкуството да се поддържа..

публикувано на 29.11.21 в 10:16

Писането е медитация на интелигентните хора

Moже ли воденето на дневник да подобри психичното ни здраве? „РАЗниМисли“ от психолога Детелина Стаменова предлага ежедневна терапия за преоткриване на нов път към себе си, пишат издателите от "Сиела" за най-новата книга, която провокира да се пише за проблемите. Още повече, че последните две години са различни и пълни със страхове, и заради..

обновено на 29.11.21 в 09:51

Завършват "Дни на музиката в Балабановата къща"

Заключителният концерт на есенното издание на 12-я Музикален фестивал  „Дни на музиката в Балабановата къща“  ще представи едни от най-изкусните майстори на камерното музициране в България - струнен квартет  „Филхармоника“. И четиримата участници в състава му заемат водещи позиции в Софийска филхармония – Павел Златаров – цигулка –..

публикувано на 28.11.21 в 08:47