Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Ганев режисира "От другата страна на живота"


Известният актьор от Народния театър Валентин Ганев, който има и няколко режисьорски постановки, за първи път поставя спектакъл като режисьор в Пловдивския драматичен театър. 
Премиерата на "От другата страна на живота" е на 7 октомври в Камерната зала на театъра. Пиесата е  разказана от Светлана Атанасова, започнала актьорския си път от Пловдивския театър, коятопреди 30 години заминава за Канада и САЩ.
Сега се завръща като автор на тази пиеса и участва в нея като актриса. "От другата страна на живота" е вдъхновена от пиесата "Голям колкото малка ябълка" от Петър Анастасов, в която Светлана  играе заедно преди 30 години със Стефан Попов в постановката на Христо Церовски. 
Трийсет години след легендарната постановка на Христо Церовски, героите от „Голям колкото малка ябълка“ на Петър Анастасов се срещат отново. Светлана Атанасова продължава сюжета на първата пиеса със съгласието на Петър Анастасов, и отново играе на сцената заедно със Стефан Попов.
Спектакълът е посветен на светлата памет на театроведа Пенка Калинкова, която прави първата връзка между Светлана Атанасова и Валентин Ганев.
В интервю за Радио Пловдив Валентин Ганев каза, че е приел да режисира тази пиеса, защото е изповедна, актьорска, и  е като изящна емоционална дантела.
Поразен съм от проф