Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Ганев режисира "От другата страна на живота"


Известният актьор от Народния театър Валентин Ганев, който има и няколко режисьорски постановки, за първи път поставя спектакъл като режисьор в Пловдивския драматичен театър. 
Премиерата на "От другата страна на живота" е на 7 октомври в Камерната зала на театъра. Пиесата е  разказана от Светлана Атанасова, започнала актьорския си път от Пловдивския театър, коятопреди 30 години заминава за Канада и САЩ.
Сега се завръща като автор на тази пиеса и участва в нея като актриса. "От другата страна на живота" е вдъхновена от пиесата "Голям колкото малка ябълка" от Петър Анастасов, в която Светлана  играе заедно преди 30 години със Стефан Попов в постановката на Христо Церовски. 
Трийсет години след легендарната постановка на Христо Церовски, героите от „Голям колкото малка ябълка“ на Петър Анастасов се срещат отново. Светлана Атанасова продължава сюжета на първата пиеса със съгласието на Петър Анастасов, и отново играе на сцената заедно със Стефан Попов.
Спектакълът е посветен на светлата памет на театроведа Пенка Калинкова, която прави първата връзка между Светлана Атанасова и Валентин Ганев.
В интервю за Радио Пловдив Валентин Ганев каза, че е приел да режисира тази пиеса, защото е изповедна, актьорска, и  е като изящна емоционална дантела.
Поразен съм от професионализма на всички в Пловдивския театър. Винаги съм харесвал Пловдив, но сега съм влюбен в него.
Интервюто с Валентин Ганев е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фестивал "Шоко Арт" се провежда в парк "Каменица"

Фестивал на шоколада "Шоко Арт" ще се проведе тази събота, на 5 октомври, сутринта в парк „Каменица“, район "Източен" в Пловдив.  В тазгодишното издание на шоколадовия фестивал са поканени майстори сладкари да изработят най-дългия шоколад. Всички присъстващи, деца и гости на събитието ще имат възможност да опитат от гигантското лакомство, което ще..

обновено на 05.10.24 в 08:16

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04