Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново качествен джаз в Първо студио на Радио Пловдив

| обновено на 15.10.20 в 06:15
7
Снимка: Радио Пловдив, Марин Данев

С два поредни концерта на 15 и 16 октомври платформата "Камерна сцена Пловдив" се завръща в Първо студио на Радио Пловдив.

На 15 октомври от 19.00 часа, за първи път на пловдивска сцена, тромпетистът Нейко Бодуров ще представи последния си проект N I K O B O.

На следващия ден, 16 октомври, отново от 19.00 часа, още един дебют, този път на българска сцена – триото на магнетичната арфистка Росица Милевска. Тя ще представи музика от своя последен проект S T E P S.

Дебютният албум NIKOBO на варненския тромпетист Нейко Бодуров (1982) е издаден през 2019 година за холандския лейбъл Optomusic.

Джаз импровизации, бийтове и електроника, вплетени в оригиналните композиции носят духа на Nu Jazz стила. Един цветен микс от запомнящи се теми, експресивни импровизации и ритми, за които допринасят и изключителните музиканти реализирали NIKOBO.

След дългогодишно следване и придобиване на професионален опит на европейската сцена, през 2012 г. Нейко Бодуров се установява да живее в родния си град Варна. Допринася за развитието на местната музикална сцена, като лидер и инструменталист в проекти като JazzProfilactika, Тhe Varna Swing Orchestra Project, La Migra и др. През 2015 г. той започва да продуцира инициативата Bandwagon.

По-късно създава своя авторски проект Bandwagon Acoustic (sextet). Нейко Бодуров е основният инициатор на Международния ден на Джаза във Варна, за което е удостоен с грамота от независимите награди за култура и изкуство Media AwARTs Варна 2018. През същата година основава VARNA JAZZ DAYS FESTIVAL.

NIKOBO
Нейко Бодуров – тромпет
Димитър Льолев – aлт саксофон, тенор саксофон
Димитър Бодуров – клавишни 
Михаил Иванов – бас
Димитър Семов – ударни

РОСИЦА МИЛЕВСКА ТРИО – "Никога досега не сте чували арфата да звучи по този начин...“

Иновативният и креативен звук на триото на Рoсица е получил признание и множество награди от международни джаз сцени и конкурси: Nice Jazz Festival, Jazz de Porquerolles, Jazz en Baie, Jazz à Juan, Auvernier Jazz Contest.

Невероятният талант на джаз арфистката и композитор Росица Милевска,  заедно с идеите на нейните колеги Седрик Льо Дон (барабани) и Франк Льо Дон ( бас китара), ни потапят в един уникален и енергичен музикален свят, пълен с позитивни емоции и изненади.

Лекотата в съчетаването на техните инструменти и гласът на Росица, правят изпълненията им изключително чувствителни, убедителни, носещи винаги емоции.

Групата ще ви убеди, че арфата напълно заслужава мястото си в света на модерната джаз музика. Триото пристига за първи път в България за концерт на КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ.

В програма ще преоткриете някои от класическите джаз стандарти, аранжирани специално за концерта, както и част от най-новите композиции, присъстващи в последния им реализиран проект “STEPS”.

Росица Милевска Трио
Росица Милевска – арфа и глас
Седрик Льо Дон – барабани
Франк Льо Дон – басГалерия

Още от категорията

Уляна Ненова - Тодоро показва "Спомени от вечността" в Радио Пловдив

Художничката Уляна Ненова открива изложба в Културен център на Радио Пловдив на 19 януари. Тя е озаглавена „Спомени от вечноста” и с нея авторката ни напомня за отдавна забравени, скрити в сърцата ни спомени от детството. Уляна Ненова-Тодоро е завършила Националната Художествена Академия в София. Нейният творчески път се преплита с..

обновено на 19.01.21 в 07:20

Весела Коледа и щастлива Нова година от Радио Пловдив

Радио Пловдив желае на всичките си слушатели, читатели и приятели Честито Рождество Христово и щастлива Нова 2021-а година! Бъдете здрави, щастливи, ведри и изпълнени с радост!  Светли и уютни празници!

публикувано на 22.12.20 в 14:39

Бетовен звучи в "Тримонтиада 2020" от Залцбург, Цюрих и Пловдив

Любителите на класическата музика отново ще могат да се насладят на Международния фестивал за класическа музика „Тримонтиада“.  Два юбилейни концерта, посветени на 250- годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен, са подготвили организаторите на фестивала.   Слушателите на БНР - Радио Пловдив могат да станат част от събитието онлайн на 26 и..

публикувано на 18.11.20 в 15:13

Премиера на втората част на книгата "Великите европейци" в Радио Пловдив

Дългоочакваната втора част на книгата „Великите европейци“ ще бъде представена на 29 октомври, четвъртък, от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив. Премиерата е част от културните събития, свързани с 65-годишнината на Радио Пловдив, и част от програмата „Пловдив чете“.  Втората книга „Великите европейци“, издадена от..

обновено на 29.10.20 в 06:50

Йордан Йорданов с поетично-музикален спектакъл в Радио Пловдив

Тази неделя, от 11.00 часа, в Първо студио на Радио Пловдив, ще бъде представен поетично-музикалният спектакъл „Ролята на музиката и изкуствата в образованието, и културния живот“. Събитието е свързано с книгата „Обща теория на образованието – системи и модули”, на писателя и общественик  Йордан Р. Йорданов. Книгата е изготвена като учебник, в..

обновено на 28.10.20 в 18:53