Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отново качествен джаз в Първо студио на Радио Пловдив

| обновено на 15.10.20 в 06:15
7
Снимка: Радио Пловдив, Марин Данев

С два поредни концерта на 15 и 16 октомври платформата "Камерна сцена Пловдив" се завръща в Първо студио на Радио Пловдив.

На 15 октомври от 19.00 часа, за първи път на пловдивска сцена, тромпетистът Нейко Бодуров ще представи последния си проект N I K O B O.

На следващия ден, 16 октомври, отново от 19.00 часа, още един дебют, този път на българска сцена – триото на магнетичната арфистка Росица Милевска. Тя ще представи музика от своя последен проект S T E P S.

Дебютният албум NIKOBO на варненския тромпетист Нейко Бодуров (1982) е издаден през 2019 година за холандския лейбъл Optomusic.

Джаз импровизации, бийтове и електроника, вплетени в оригиналните композиции носят духа на Nu Jazz стила. Един цветен микс от запомнящи се теми, експресивни импровизации и ритми, за които допринасят и изключителните музиканти реализирали NIKOBO.

След дългогодишно следване и придобиване на професионален опит на европейската сцена, през 2012 г. Нейко Бодуров се установява да живее в родния си град Варна. Допринася за развитието на местната музикална сцена, като лидер и инструменталист в проекти като JazzProfilactika, Тhe Varna Swing Orchestra Project, La Migra и др. През 2015 г. той започва да продуцира инициативата Bandwagon.

По-късно създава своя авторски проект Bandwagon Acoustic (sextet). Нейко Бодуров е основният инициатор на Международния ден на Джаза във Варна, за което е удостоен с грамота от независимите награди за култура и изкуство Media AwARTs Варна 2018. През същата година основава VARNA JAZZ DAYS FESTIVAL.

NIKOBO
Нейко Бодуров – тромпет
Димитър Льолев – aлт саксофон, тенор саксофон
Димитър Бодуров – клавишни 
Михаил Иванов – бас
Димитър Семов – ударни

РОСИЦА МИЛЕВСКА ТРИО – "Никога досега не сте чували арфата да звучи по този начин...“

Иновативният и креативен звук на триото на Рoсица е получил признание и множество награди от международни джаз сцени и конкурси: Nice Jazz Festival, Jazz de Porquerolles, Jazz en Baie, Jazz à Juan, Auvernier Jazz Contest.

Невероятният талант на джаз арфистката и композитор Росица Милевска,  заедно с идеите на нейните колеги Седрик Льо Дон (барабани) и Франк Льо Дон ( бас китара), ни потапят в един уникален и енергичен музикален свят, пълен с позитивни емоции и изненади.

Лекотата в съчетаването на техните инструменти и гласът на Росица, правят изпълненията им изключително чувствителни, убедителни, носещи винаги емоции.

Групата ще ви убеди, че арфата напълно заслужава мястото си в света на модерната джаз музика. Триото пристига за първи път в България за концерт на КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ.

В програма ще преоткриете някои от класическите джаз стандарти, аранжирани специално за концерта, както и част от най-новите композиции, присъстващи в последния им реализиран проект “STEPS”.

Росица Милевска Трио
Росица Милевска – арфа и глас
Седрик Льо Дон – барабани
Франк Льо Дон – басГалерия

Още от категорията

"Опитът" на Русана Бърдарска с премиера в Културния център на Радио Пловдив

Премиера на романа на Русана Бърдарска "Опитът" ще се състои в Културния център на Радио Пловдив. Книгата, издадена от ИК "Жанет45", ще бъде представена от  проф. д.ф.н. Инна Пелева  в Първо студио на 28 октомври, сряда, от 18 часа,. Събитието е част от литературната програма на Пловдив чете 2020.  За автора Русана Бърдарска е родена в..

публикувано на 19.10.20 в 15:57

Спомен в стихове за София Несторова в Културния център на Радио Пловдив

Книгата на София Несторова "Сърдечен арест" ще бъде представена в Културния център на Радио Пловдив. Събитието е в  рамките на "Пловдив чете" и ще спомни на четящата публика за п оетесата, преводач и редактор, която напусна този свят на 65 години през  месец май , в деня, когато излезе нейната последна книга „Сърдечен арест“, която тя не успя да види..

обновено на 06.10.20 в 06:50

В ефир преди концерта

Часове преди концерта по случай 65 години Радио Пловдив и 20 години Биг Бенд Пловдив, гости в предаването "Вход свободен" са Чавдар Каришев, директор на БНР – Радио Пловдив и Николай Гешев, художествен ръководител на Биг Бенд "Пловдив". Спонтанна среща между събеседниците ни, в Стария град, ражда идеята за празничния концерт на Античния театър...

обновено на 02.10.20 в 17:00

Да празнуваме #ЗАЕДНО с Радио Пловдив и Биг Бенд "Пловдив" на Античния театър

С празничен концерт на Античния театър БНР - Радио Пловдив и Биг Бенд "Пловдив" отбелязват #ЗАЕДНО два рождени дни - на Радиото и на Оркестъра. Празникът за 65 години Радио Пловдив и 20 години Биг Бенд "Пловдив" започва в 19 часа на 02 октомври /петък/, като подаръкът е за гостите - в ход с безплатни покани за концерта. Безплатните покани се..

обновено на 02.10.20 в 07:59
Рони Ромеро и д-р Милен Врабевски в студиото на Радио Пловдив

Рони Ромеро гостува в Радио Пловдив преди концерта с Intelligent Music Project

Пет часа преди  уникалният вокалист на Rainbow Рони Ромеро и Intelligent Music Project да взривят Античен театър-Пловдив световноизвестният певец гостува в студиото на Радио Пловдив .  За трети път съм в Пловдив. Но това ще ми бъде първото шоу на Античен театър-Пловдив. За мен ще бъде изключително удоволствие да свиря отново с Intelligent..

публикувано на 06.08.20 в 17:07