Пловдивчани обсъждат варианта за пешеходна ул. "Иван Вазов"

| обновено на 07.10.20 в 20:22

Стотина души се събраха до Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив, за да чуят плановете на общината за централната улица "Иван Вазов". 


Главният архитект Димитър Ахрянов обяви, че предложението е трафикът по улица "Авксентий Велешки" да се прехвърли от "Иван Вазов" на улица "Цанко Дюстабанов" и тя да стане двупосочна.

Ахрянов отбеляза, че "Иван Вазов" е недвижима културна ценност не само с ансамбъла си от сгради, включително Тютюневия град, но е и недвижима културна ценност на парковото изкуство.


Въпросът за контролирания достъп ще разгледаме, ако се наложи да преработим идейния проект за улица "Иван Вазов", който е готов и е в общината. 

Така Ахрянов отговори на въпроса на гражданите дали и по тази улица ще има бариери.

На срещата с гражданите присъства и кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

Вземайки думата по време на дискусията обаче, бившият пловдивски депутат Юлий Славов категорично се обяви срещу превръщането на улицата в пешеходна зона. 

След като трафикът ще се пренасочва и от центъра до библиотеката зоната ще е пешеходна, как ще се реши въпросът с достъпа до училищата и до сградата на Административния съд ?  - това попита архитект Петкана Бакалова. Тя се поинтересува и от идеите на общината да оживи бъдещата пешеходна зона - защо гражданите да изберат разходка по "Иван Вазов", а не на централния площад. 

Главният архитект Димитър Ахрянов заяви, че не е проблем достъпът до сградите по улицата, а трафикът трябва да се ограничава и разтоварва с повече ходене пеша. 


Галерия

Още от категорията
10-годишният Максимилиан Младенов от Пловдив

10-годишният Максимилиан е едно от децата на "Българската Коледа"

Максимилиан е на 10 години и страда от Детска церебрална парализа, има и изоставане в нервно-психичното развитие. Той е най-голямото щастие, но и най-голямата житейска битка на Ирина и Красимир Младенови . Сега те живеят в Пловдив, но са от рудоземското село Чепинци. Мечтата да имат рожба ги изправя пред важно решение - да осиновят дете,..

публикувано на 04.12.20 в 16:46

Манол Пейков в "Добро утро, ден!"

Манол Пейков гостува на " Добро утро, ден! ". Издател и преводач, пловдивчанин и предприемач. Той ни разказва за неговото утро, говорим за това как приема пандемията и марките, с които ни се налага да живеем. Манол се движи  на поне пет писти в живота, казва и как успява да съвместява задачите, кога е важна промяната, също така издава новата книга,..

обновено на 04.12.20 в 16:45

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални домове

Актрисата Мира Котева ще радва малки и пораснали деца с най-любимите и вълшебни разкази от близо и далеч, в специално създадения проект „ Приказки с Мира “.    Актрисата ще чете детски приказки в подкрепа на кампанията „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“, която събира средства  за стимулиране на развитието на образованието на..

публикувано на 04.12.20 в 14:33

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви. „Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся..

публикувано на 04.12.20 в 14:11

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55