Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Европарламента вече има Истанбулско мнозинство

В Резолюцията останаха много идиотски текстове, спорни и глупави, които нямат нищо общо с върховенството на закона и корупцията

| обновено на 08.10.20 в 17:26

Резолюцита на ЕП за България на Комисията по гражданските права, вътрешния ред и правосъдието LIBE, инициирана от Радан Кънев и Елена Йончева се гласува в момента от депутати в Брюксел, като вотът ще приключи след 17.30 часа. Припомням, че по-рано днес бяха отхвърлени поправките в документа, внесени от ЕНП и Европарламента запази остро критичния на Резолюцията.

"За съжаление в Резолюцията за България на ЕП останаха текстове за Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“ и това е разочароващо", коментира за Радио Пловдив евродепутатът Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. Според него това би трябвало да тежи на съвестта онези български евдоредупати, които вместо да гледат в по-широкия национален интерес, са се опитали да използват ЕП, като инструмент за вътрешнополитическа саморазправа и да вземат точки пред правителството.

"Всяка критика в посока на спазването на върховенството на закона и срещу карупцията е разумна, легитимна и полезна, но кого обслужват тези откровено сепаратистки текствое за признаването на ОМО „Илинден“ или за приемането на труския език за официален в България", попита риторично Ангел Джамбазки, като подчерта, чеп одобни текстове са плод на един крайно ляв, либерален, розов консенсус. "На европейско ниво ние вече имаме едно Истанбулско мнозинство", добави Джамбазки..

Той поясни, че в ЕП мнозинство има една крайно лява коалиция, включваща Северната левица, комунистите, социалстите, либералите и "Зелените". "Именно те императивно налагат по своя матрица вижданията си за Истанбулската конвенция, еднополовите бракове, осиновяването на деца от еднополови двойки и ако, например, решим да повдигнем въпроса за вонапоителната системата в Пловдивска област, то те ще поискат в един подобен документ също да се впишат тези текстове. Казано по народному „ЕДно си баба знае, едно си бае“. Това е оруелско, гротескно и абсурдно", заключи Ангел Джамбазки.

Тй подчерта, че Резолюцията на ЕП за България не е нормативен документ, но е политически. "В нея ще останат опасните текствое за сепаратистките организации и за езика ни и така ще станем уязвими за всякакви антибългарски кампании. За съжаление ще останат и още много идиотски текстове, спорни и глупави, които нямат нищо общо с върховенството на закона. И това е тъжно, защото в документа има доста текстове, които наистина точно свидетелстват за усещането за корупцията и неспазването на закони у нас", каза още евродепутатът.

В заключение той подчерта, че под чадъра на Резолюцията на ЕП за България е останала силната идеологизация и разделението по линия на социалното инженерство – Истанбулската коалиция, натрапването върху един легитимен протест на български граждани на текстове, които нямат нищо общо с протеста на тези български граждани  и една силна политизация и поряризация, което означава върховно напрежение и в ЕС и в България. "Това няма да има добър политически резултат и ще е вредно за българското общество", каза Ангел Джамбазки.Още от категорията

Свършиха ваксините за масовата имунизация в Пловдив

Ваксини за масова имунизация към днешна дата в Пловдив няма. Наша репортерска проверка показа, че в четири от обявените имунизационни кабинети в града няма необходимите дози, няма и опашки от чакащи граждани. На този етап единствено се поставя втората игла на медицинските специалисти, включили се в първата вълна. "Миналата събота пристигнаха..

публикувано на 24.02.21 в 15:49

Оцелелите заведения в „Капана“ имат готовност да отворят

Част от заведенията в квартал „Капана“ вече са фалирали, тъй като собствениците на имоти не са намалили техния наем. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Гаро Узунян, собственик на бар в този район. Той подчерта, че останалите обекти имат готовност да отворят врати, ако излезе заповед на здравния министър Костадин Ангелов. „Имаме готовност..

обновено на 24.02.21 в 15:36

Да се ваксинираш в два сутринта

Жоро Пеев е водещ на предаването "По първи петли" по Радио Пловдив, което се излъчва в 04:00, така денонощният ваксинационен кабинет в ДКЦ "Пълмед" се оказва доста удобен за него.  "Миналият петък чаках доста дълго време пред РЗИ, заедно с няколко от колегите ни. Почакахме си няколко часа, видяхме че нито охранители, нито представители на РЗИ имат..

обновено на 24.02.21 в 15:35

БСП стяга редиците, пренареди изцяло листата в Пловдив

Ръководстовото на БСП изцяло промени листа на кандидатите за депутати в 16 МИР – Пловдив град. На практика, след водачите Корнелия Нинова и проф. Иво Христов няма съвпадение поне до 10-а позиция.  От третото място отпада Теодора Халачева, която събра най- много гласове на Общинската конференция. На нейно място е поставен един от най -..

публикувано на 24.02.21 в 14:53

Ваксинацията срещу Covid-19 ще осигури колективен имунитет

„Ваксинирането срещу Covid-19 осигурява така наречения стаден или колективен имунитет. Това означава, че имунизирането на по-голям брой хора, ги прави невъзприемчиви към заболяването и намаляват циркулирането на вируса сред населението. Ваксинацията ще позволи да се постигне имунитет при по-голяма част от хората, а с това ще бъдат предпазени и..

публикувано на 24.02.21 в 11:00