Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европарламента вече има Истанбулско мнозинство

В Резолюцията останаха много идиотски текстове, спорни и глупави, които нямат нищо общо с върховенството на закона и корупцията

| обновено на 08.10.20 в 17:26

Резолюцита на ЕП за България на Комисията по гражданските права, вътрешния ред и правосъдието LIBE, инициирана от Радан Кънев и Елена Йончева се гласува в момента от депутати в Брюксел, като вотът ще приключи след 17.30 часа. Припомням, че по-рано днес бяха отхвърлени поправките в документа, внесени от ЕНП и Европарламента запази остро критичния на Резолюцията.

"За съжаление в Резолюцията за България на ЕП останаха текстове за Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“ и това е разочароващо", коментира за Радио Пловдив евродепутатът Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. Според него това би трябвало да тежи на съвестта онези български евдоредупати, които вместо да гледат в по-широкия национален интерес, са се опитали да използват ЕП, като инструмент за вътрешнополитическа саморазправа и да вземат точки пред правителството.

"Всяка критика в посока на спазването на върховенството на закона и срещу карупцията е разумна, легитимна и полезна, но кого обслужват тези откровено сепаратистки текствое за признаването на ОМО „Илинден“ или за приемането на труския език за официален в България", попита риторично Ангел Джамбазки, като подчерта, чеп одобни текстове са плод на един крайно ляв, либерален, розов консенсус. "На европейско ниво ние вече имаме едно Истанбулско мнозинство", добави Джамбазки..

Той поясни, че в ЕП мнозинство има една крайно лява коалиция, включваща Северната левица, комунистите, социалстите, либералите и "Зелените". "Именно те императивно налагат по своя матрица вижданията си за Истанбулската конвенция, еднополовите бракове, осиновяването на деца от еднополови двойки и ако, например, решим да повдигнем въпроса за вонапоителната системата в Пловдивска област, то те ще поискат в един подобен документ също да се впишат тези текстове. Казано по народному „ЕДно си баба знае, едно си бае“. Това е оруелско, гротескно и абсурдно", заключи Ангел Джамбазки.

Тй подчерта, че Резолюцията на ЕП за България не е нормативен документ, но е политически. "В нея ще останат опасните текствое за сепаратистките организации и за езика ни и така ще станем уязвими за всякакви антибългарски кампании. За съжаление ще останат и още много идиотски текстове, спорни и глупави, които нямат нищо общо с върховенството на закона. И това е тъжно, защото в документа има доста текстове, които наистина точно свидетелстват за усещането за корупцията и неспазването на закони у нас", каза още евродепутатът.

В заключение той подчерта, че под чадъра на Резолюцията на ЕП за България е останала силната идеологизация и разделението по линия на социалното инженерство – Истанбулската коалиция, натрапването върху един легитимен протест на български граждани на текстове, които нямат нищо общо с протеста на тези български граждани  и една силна политизация и поряризация, което означава върховно напрежение и в ЕС и в България. "Това няма да има добър политически резултат и ще е вредно за българското общество", каза Ангел Джамбазки.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27