Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Европарламента вече има Истанбулско мнозинство

В Резолюцията останаха много идиотски текстове, спорни и глупави, които нямат нищо общо с върховенството на закона и корупцията

| обновено на 08.10.20 в 17:26

Резолюцита на ЕП за България на Комисията по гражданските права, вътрешния ред и правосъдието LIBE, инициирана от Радан Кънев и Елена Йончева се гласува в момента от депутати в Брюксел, като вотът ще приключи след 17.30 часа. Припомням, че по-рано днес бяха отхвърлени поправките в документа, внесени от ЕНП и Европарламента запази остро критичния на Резолюцията.

"За съжаление в Резолюцията за България на ЕП останаха текстове за Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“ и това е разочароващо", коментира за Радио Пловдив евродепутатът Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. Според него това би трябвало да тежи на съвестта онези български евдоредупати, които вместо да гледат в по-широкия национален интерес, са се опитали да използват ЕП, като инструмент за вътрешнополитическа саморазправа и да вземат точки пред правителството.

"Всяка критика в посока на спазването на върховенството на закона и срещу карупцията е разумна, легитимна и полезна, но кого обслужват тези откровено сепаратистки текствое за признаването на ОМО „Илинден“ или за приемането на труския език за официален в България", попита риторично Ангел Джамбазки, като подчерта, чеп одобни текстове са плод на един крайно ляв, либерален, розов консенсус. "На европейско ниво ние вече имаме едно Истанбулско мнозинство", добави Джамбазки..

Той поясни, че в ЕП мнозинство има една крайно лява коалиция, включваща Северната левица, комунистите, социалстите, либералите и "Зелените". "Именно те императивно налагат по своя матрица вижданията си за Истанбулската конвенция, еднополовите бракове, осиновяването на деца от еднополови двойки и ако, например, решим да повдигнем въпроса за вонапоителната системата в Пловдивска област, то те ще поискат в един подобен документ също да се впишат тези текстове. Казано по народному „ЕДно си баба знае, едно си бае“. Това е оруелско, гротескно и абсурдно", заключи Ангел Джамбазки.

Тй подчерта, че Резолюцията на ЕП за България не е нормативен документ, но е политически. "В нея ще останат опасните текствое за сепаратистките организации и за езика ни и така ще станем уязвими за всякакви антибългарски кампании. За съжаление ще останат и още много идиотски текстове, спорни и глупави, които нямат нищо общо с върховенството на закона. И това е тъжно, защото в документа има доста текстове, които наистина точно свидетелстват за усещането за корупцията и неспазването на закони у нас", каза още евродепутатът.

В заключение той подчерта, че под чадъра на Резолюцията на ЕП за България е останала силната идеологизация и разделението по линия на социалното инженерство – Истанбулската коалиция, натрапването върху един легитимен протест на български граждани на текстове, които нямат нищо общо с протеста на тези български граждани  и една силна политизация и поряризация, което означава върховно напрежение и в ЕС и в България. "Това няма да има добър политически резултат и ще е вредно за българското общество", каза Ангел Джамбазки.Още от категорията

Заразените с Covid-19 са повече от официалната статистика

„Има двойно увеличение на инфекциозните заболявания, което не е характерно за този сезон. Не знаем дали това се дължи на Covid-19, тъй като на общопрактикуващите лекари още преди два месеца ни забраниха да назначаваме по здравна каса тестове на пациентите. И пациентите, които имат симптоми на инфекциозни и заразни заболявания не се тестват. След..

обновено на 05.07.22 в 16:02

Движим се към избори, най- вероятно през октомври

"Движим се към предсрочни избори, като най-вероятно те ще бъдат през октомври. Знаем как изглеждат служебните кабинети на Румен Радев, което означава, че един служебен кабинет ще се опита отново да промени управлението“. Това анализира политологът Антоний Гълъбов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че новите..

публикувано на 05.07.22 в 10:41

Отстъпката за гориво няма да е във всички бензиностанции

„Отстъпката от 25 стотинки за литър бензин няма да се прилага във всички бензиностанции. В големите вериги – да, но в по-малките – вероятно не“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Христо Димов от Асоциацията на собствениците на газстанции и бензиностанции. Според него тази държавна антикризисна мярка е ненавременна. „Това можеше да..

публикувано на 05.07.22 в 10:35

Новите подварианти на Омикрон са доста по-заразни

В неделя 19% от пробите за Ковид-19 са положителни, в понеделник лек спад - 13,5%, подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България и започва да се усеща неговата сила. Разговор с епидемиолога д-р  Христиана Бацелова  за лятната вълна на Ковид -19 , за ваксините и препоръките, които лекарите потвърждават преди ваканцията на всеки. Д-р Бацелова смята,..

обновено на 04.07.22 в 14:07

Възможен е кабинет, но за месец

Сформирането на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание е възможно, но той няма да трае повече от месец. Това коментира д-р Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. „Такъв кабинет би бил сглобен на кантар и ще разчита на много единични персони, лични интереси и т.н. Това..

публикувано на 04.07.22 в 11:08