Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здравният министър подкрепи хората от Труд за биоцентралата

На общо събрание на жители от село Труд, в обсъждането по проблема с биоцентралата в селото и милизмите от нея,  участва и здравният министър Костадин Ангелов. Той каза на хората лично това, което по-рано заяви в Пловдив, че ще настоява за  временно спиране на работата на биоцентралата  до отстраняване на всички нарушения , които причиняват миризмите в селото.  

Министър Ангелов  заяви това пред около 200 души от Труд, дошли в Спортната зала на училището в селото, които протестират 6 години против миризмите от централата.  Здравният министър каза още, че  е поискал Министерството на околната среда и водите да направи и ОВОС за работата на биоцентралата  и че  с проблема е запознат и премиерът Бойко Борисов. Той сподели, че преди да стане министър, е протестирал граждански срещу същия проблем в родния си град  Нова Загора. " И аз имам малък син, и аз искам той да диша чист въздух. Няма да се откажа. Няма да се спра пред нищо, това да се случи", заяви министърът.

Областният управител Дани Каназирева  представи на събранието всичките установени нарушения досега, между които е и това за заявени 2700 куб.м. отпадъчна вода годишно, а се оказва, че без заустване, се изливат 22 000. Къде отиват ? Като основен проблем Каназирева посочи заявената  в проекта за централата работа само с растителни продукти, а след това се оказва, че са включени и животински. В понеделник Каназирева каза, че очаква още един доклад.

Жителите на Труд се обединиха в искането за затваряне на централата веднага и в търсенето на отговорност от онези, които 6 години са допускали тези нарушения.

Някои благодариха  на министър Ангелов и областния управител затова, че за първи път се огласяват публично направените нарушения в биоцентралата и изразиха надежда, че  след  тази среща , имат надежда за промяна. Други изразиха съмнения, че  нещо ще се промени, защото слушат подобни обещания от 6 години и  затова се чувстват като " мишки, които се въртят постоянно в една централа". 


Още от категорията

Пловдичанин уби брат си с ловна пушка и се самоуби

Сигналът за трагедията е подаден в полицията около 16:15 часа от роднина на убиеца и жертвата, който заварва двата трупа, прибирайки се у дома, съобщи директорът на ОД на МВР Йордан Рогачев. На място става ясно, че брат е застрелял брат си, най- вероятно след спор за имот, а след това се е самоубил. Престъплението е извършено с ловна пушка. Оперативна..

публикувано на 02.12.20 в 18:32

Карловската болница търси медицински сестри

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви, че се изготвят предложения  до медицинските сестри от училища и детски градини в общината,  да се притекат на помощ на медицинския персонал в карловската болница. Това ще става по точно определен график и всяка от 29-те медицински сестри от детските заведения ще получи допълнително  материално стимулиране...

публикувано на 02.12.20 в 16:35

Стажант-лекари от МУ стават доброволци в COVID отделения

Близо 30 студенти по медицина и стажант –лекари са заявили желание да се включат като доброволци в COVID отделенията на болниците в Пловдив и областта.  Това стана ясно след проведената среща между областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева и Йолин Дончева от Асоциацията на студентите по медицина. Областният щаб ще помогне да..

обновено на 02.12.20 в 15:38

Covid-19 отне живота на още 23 души в Пловдивска област

355 са новорегистрираните случаи на КОВИД-19 в Пловдивска област за последното денонощие, а излекуваните са 344 души, сочи справката на Областния кризисен щаб. Сред новодиагностицираните са лекар, 2 медицински сестри и санитар. Няма нови случаи в училища и детски заведения. По информация на РЗИ за последните 24 часа са починали 16 мъже и 7 жени,..

публикувано на 02.12.20 в 15:36
Елхата на лапидариума в Стария Пловдив

"Светлина и надежда" от днес в Стария Пловдив

Тази вечер на лапидариума в Стария Пловдив българи, арменци и евреи ще запалят заедно светлините на коледната елха. Така започват декемврийските празници в архитектурния резерват, които по традиция носят името „Светлина и надежда“.  Тази година заради противоепидемичните мерки тържеството на площада с името на „вечния“ кмет на Стария град..

публикувано на 02.12.20 в 13:37