Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър подкрепи хората от Труд за биоцентралата

На общо събрание на жители от село Труд, в обсъждането по проблема с биоцентралата в селото и милизмите от нея,  участва и здравният министър Костадин Ангелов. Той каза на хората лично това, което по-рано заяви в Пловдив, че ще настоява за  временно спиране на работата на биоцентралата  до отстраняване на всички нарушения , които причиняват миризмите в селото.  

Министър Ангелов  заяви това пред около 200 души от Труд, дошли в Спортната зала на училището в селото, които протестират 6 години против миризмите от централата.  Здравният министър каза още, че  е поискал Министерството на околната среда и водите да направи и ОВОС за работата на биоцентралата  и че  с проблема е запознат и премиерът Бойко Борисов. Той сподели, че преди да стане министър, е протестирал граждански срещу същия проблем в родния си град  Нова Загора. " И аз имам малък син, и аз искам той да диша чист въздух. Няма да се откажа. Няма да се спра пред нищо, това да се случи", заяви министърът.

Областният управител Дани Каназирева  представи на събранието всичките установени нарушения досега, между които е и това за заявени 2700 куб.м. отпадъчна вода годишно, а се оказва, че без заустване, се изливат 22 000. Къде отиват ? Като основен проблем Каназирева посочи заявената  в проекта за централата работа само с растителни продукти, а след това се оказва, че са включени и животински. В понеделник Каназирева каза, че очаква още един доклад.

Жителите на Труд се обединиха в искането за затваряне на централата веднага и в търсенето на отговорност от онези, които 6 години са допускали тези нарушения.

Някои благодариха  на министър Ангелов и областния управител затова, че за първи път се огласяват публично направените нарушения в биоцентралата и изразиха надежда, че  след  тази среща , имат надежда за промяна. Други изразиха съмнения, че  нещо ще се промени, защото слушат подобни обещания от 6 години и  затова се чувстват като " мишки, които се въртят постоянно в една централа". 


Още от категорията

Гастрольори обраха къща и откраднаха кола в Драгор

Престъпна група от четирима души задържа пазарджишката полиция.   В село Драгор апашите успели да задигнат от къща на 57-годишна жена златни накити и сумата от 5000 евро . Междувременно крадците откраднали и лек автомобил Пежо , собственост на 22-годишна жителка на същото населено място. Колата била открита пред пункт за метални отпадъци в..

публикувано на 02.03.24 в 14:51

Задържаха грабител на игрална зала в Септември

Полицейски служители разкриха и задържаха извършителя на въоръжен грабеж в Септември.  На тел. 112 бил получен сигнал за грабеж в игрална зала, като маскиран мъж заплашил с нож крупието и успял да задигне оборот от над 700 лева. След кратко разследване служителите на реда установили и задържали 35-годишен мъж от Септември, за който няма..

публикувано на 02.03.24 в 14:39

Разбиха домашна оранжерия за канабис в Пазарджик

Полицията в Пазарджик разби поредната незаконна домашна оранжерия за канабис.  Задържан е 34-годишен мъж, в чийто апартамент било открито оборудването за отглеждане на наркотичното растение. В помещението били монтирани системи за осветление, вентилация и температура, необходими за растежа на конопа. Били открити 20 растения, а отделно и 7 кг..

публикувано на 02.03.24 в 14:30

Доброволци засаждат 1000 дръвчета край Първенец

Доброволци засаждат днес 1000 дръвчета от вида бяла акация в пловдивското село Първенец.   Акцията ще се проведе върху 11 декара общински имоти до дигата на река Първенецка, в района на концесионната площ за кариера. Идеята е районът да се почисти, залеси и облагороди, за да се превърне в зелена зона, а не „лунен пейзаж“ и кариерна дейност...

обновено на 02.03.24 в 09:31

Председателят на ОбС в Пазарджик няма да подава оставка

Председателят на общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов от ГЕРБ няма да подаде оставка. Той беше обвинен от независимия общински съветник Благо Солов в укриване на документи от процедурата за избор на председател, както и в предполагаем конфликт на интереси, свързан със самия избор. В отворено писмо Найден Шопов отхвърли обвиненията като..

публикувано на 02.03.24 в 09:31