Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По- кратката карантина след Ковид- 19 не е опасна

Мнението е на проф. Мариана Стойчева от катедрата "Инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина" на МУ - Пловдив. Тя коментира намерението на НОЩ да намали от 14 на 10 дни карантината на болните с коронавирус и да не се прави непременно PCR тест след това.

Тя обясни, че най- заразни са инфектираните в първите 5-6 дни на заболяването, но след 10- тия ден, ако той вече е клинично здрав, вероятността силно намалява. Това не се покрива винаги с резултата от PCR теста, защото той мери нивото на нукклеинова киселина, но само качествено, а не количествено. А количеството е условие болният да носи зараза.

Проф. Стойчева сподели тревога от нарастващите случаи на инфекцията в страната. Това неминуемо ще окаже по- сериозен натиск и върху здравната система, посочи тя и призова за повече отговорност и спазване на мерките - дистанция, носене на маски и дезинфекция.

В коментар на намерението да не се налагат нови ограничения за хората, тя коментира, че това сигурно добро решение за момента, но то може и трябва да се промени, защото "най- важно е здравето, а в случая не говорим само за здраве, а за живот".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33