Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Резолюцията няма нито една препоръка, няма нищо ново

Приетата резолюция на ЕП за върховенството на закона в България  анализира  Юлиана Николова, директор на портал „Европа“.  Какво можем да „прочетем“ между редовете на  резолюцията и кои са  изводите, които можем да направим за българската политическа действителност.

Наистина, интересът към България беше възбуден от писмата и докладите на Радан Кънев и Елена Йончева, но тя се случва заради доклада за правовия ред, заради вдърховенството на правото, който комисията възложи за първи път, като част от нейния механизъм за върховенството на правото,  каза Николова, и подчерта, че у нас не е чувала, нито е прочела някъде, че тази резолюция  е приета въз основа на процедура, възложена от Комисията и Съвета на друга Комисия в ЕП въз основа на годишни, или други доклади.

 Николова заяви, че  Резолюцията на ЕП  повтаря в голяма степен заключенията на  годишния доклад в частта му за България за върховенството на правото, но  подчерта, че го повтаря по много по-недипломатичен начин.

Докладът казва, че предстои борба с корупцията, че предстои още много да бъде направено по отношение на  решенията за трайни присъди за корупция по високите етажи. Докато парламентът и резолюцията са доста по-директни и казват, че няма осъдителни присъди за корупция по висосите етажи и че в България много трябва да бъде направено.

Николова каза още, че това, което и прави впечатление  и което не е добър сигнал, е това, че управляващите  се съпротивляват на това, че имиджово е ощетена България, което е безспорно. Но това не е резултат от резолюцията.

Ако България не предприеме някакви мерки, тази имиджова щета ще стане по-голяма.

Чухме няколко пъти от  български депутати на ЕНП, че България е взела мерки „ние ще си вземем поуки, знаем, прочели сме доклада и ще вземе мерки, така, че следващия доклад да е по-добър". 

Проблемът е, че в този доклад  на комисията, към този момент, няма нито една препоръка.

Може би препоръки ще се оформят след дебат в Съвета и  след дебата в Парламента, които имахме, но към този момент няма препоръки.

Николова прогнозира, че  до изборите  у нас няма да има реформи, но е добре всички да си вземат поуки, и тези, които викат „осанна“, и тези, които викат „разпни го“, защото, първата стъпка да се поправиш, е да опознаеш, къде са ти грешките. 

Няма нищо ново в резолюцията. Всичко е пределно ясно.

Цялото интервю с Юлияна Николова е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55