Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на КОД Пепа Деведжиева алармира:

В МБАЛ "Св. Мина" преценяват КОВИД болните "на око"

Според директора на болницата разполагат с необходимия минимум апаратура и специалисти

В КОВИД отделението на МБАЛ „Св. Мина“ няма елементарна апаратура и  лекарите преценяват на око резултата от терапията, която прилагат. Това твърди в сигнал до медиите лидерът на партия КОД в Пловдив Пепа Деведжиева, която наскоро настанила свои близки за лечение на коронавирусна инфекция в общинското здравно заведение.

"Сблъсках се със ситуацията в болницата, когато преди дни там бяха настанени моите леля и калеко с тази диагноза. Ако пациент постъпи там с ниво на кислорода в кръвта под 90, се оказва, че няма нужната апаратура, за да му се помогне. Ако се наложи да бъде интубиран, той трябва да бъде транспортиран другаде. Няма дори маски за подаване на кислород, това се прави през едни тръбички, които влизат в носа, няма ехограф, за да се проследи какво се случва с белите дробове. Попитах един лекар как преценяват какво става с пациентите и как решават колко кислород да подават и той ми отговори: „На око.“  Няма дори анестезиолог или пулмолог в това отделение", пише Деведжиева.

"Далеч съм от мисълта, че лекарите не са професионалисти. Няма да кажа лоша дума срещу никого, но ако не са въоръжени с нужната апаратура, техният професионализъм е в изключително занижени проценти", допълва тя. 

В крайна сметка бившата общинска съветничка е преместила близките си в друга болница.

"Искам да предупредя хората какво ги чака,  ако бъдат изпратени в МБАЛ „Св. Мина“. Лекарите от тази болница отказваха там да бъде разкрито отделение за коронавирус, защото са били наясно със ситуацията, но от Общинския и Областния кризисен щаб настояха и това се случи. Разбирам обществената потребност в голям град като Пловдив да има много отделения, но хората очакват във всички тях да получат адекватна медицинска помощ, а това не е така", допълва Деведжиева.

Тя допълва, че болниците са търговски дружества и трябва да реализират печалба, но когато в условия на епидемия срещу това стоят човешки животи, е нехуманно и  аморално. 

"Не приемам това отношение към персонала на болницата, който прави всичко възможно да лекува болните", заяви пред Радио Пловдив директорът на общинската МБАЛ "Св. Мина" проф. Петър Петров

"Имаме нужната апаратура според стандарт на минимума, който се изисква, за да разкрием такъв тип отделение. Специалисти се намират много трудно. Имахме пулмолог - д-р Димитрова, която 2 месеца не излизаше от отделението. Важни са хората, които си дават живота, здравето и сърцето, за да лекуват хората. Освен това болница с нисък финансов ресурс не може да си позволи големи заплати", посочи директорът. 

Проф. Петров отправи лична покана към Пепа Деведжиева, за да огледа КОВИД отделението, тъй като по думите му тя нямала лични впечатления, а са й разказвали за обстановката. 

В момента в МБАЛ "Св. Мина" се лекуват 5 пациенти с коронавирус при капацитет 30 души доказани случаи на КОВИД-19. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Аварията на ул. "Димитър Талев"е отстранена, но вода няма

До края на деня ще бъде възстановено водоподаването по ул. „Димитър Талев“, където при изкопни работи строителна фирма предизвика авария и остави съседните кооперации на сухо.  Пробивът стана преди 10 дни, но заради други ангажименти по пускането на водопоровода на "Кукленско шосе" екипите са започнали ремонта едва вчера, обясни говорителят на..

обновено на 10.09.24 в 16:48

Катастрофа затруднява трафика в дефилето за Велинград

Двама души са пострадали при катастрофа в Пазарджишко. Инцидентът е станал преди около час в дефилето между село Варвара и Велинград.  Сигналът е подаден преди около час на спешния телефон 112. По първоначални данни е имало удар между товарен микробус „Форд“  и лек автомобил БМВ в участъка между Варварски минерални бани и спирка Цепина. На..

публикувано на 10.09.24 в 16:45

БАБХ нареди на фермера от Маноле да извози миризливия птичи тор

Две проверки е извършила БАБХ в птицефермата в Маноле, в която горя птичи тор, обгазил Пловдив през изминалите две нощи. На място инспекторите са констатирали, че плащадката за депониране на торови маси е разделена на 57 секции.  Повечето от тях били запълнени със със стари торови маси. На собственика е връчено предписание за извозване на..

публикувано на 10.09.24 в 16:29

Млад мъж е с опасност за живота след побой от тийнейджър

16-годишно момче е арестувано за денонощие по подозрение, че е пребило 23-годишен мъж в Асеновград. В понеделник сутринта на тел. 112 е подаден сигнал за мъж в безпомощно състояние на ул. "Цар Самуил". На място полицаите установили, че той е с травма в областта на главата. Младият мъж е настанен в пловдивска болница, където е опериран по..

публикувано на 10.09.24 в 12:56

14-годишно момче загина с мотор до Велинград

14-годишно момче загина при инцидент с мотоциклет на пътя между велинградското село Кръстава и съседната махала.   Катастрофата е станала след 17.30 часа в понеделник.  Непълнолетното момче от село Всемирци е карало нерегистриран мотоциклет по шосето, загубило управление и се озовало в близкото дере. Починало е на място.  Извършен е..

публикувано на 10.09.24 в 12:23