Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив ще привлича инвеститори с облекчени административни процедури

| обновено на 12.10.20 в 17:20

Съкратени срокове  и индивидиално административно обслужване, придобиване на право на собственост или ограничени права върху имоти - частна общинска собственост -  са мерки,  които Пловдив предлага за насърчаване на инвестициите в общината. 

В проекта за наредбата се предлага поощрението важи при минимално вложение от 1 млн. лв и разкриването на поне 25 работни места за поне три години и д асе дава след решениена Общинския съвет и издаване на сертификат клас В. Изрично се уточнява, че новите правила няма да важат за строителство, включително офиси и жилища.

С новата наредба се цели развиване на производството и сектор „Услуги“ за създаване на устойчиви работни места с по-добри заплати на наетите. Предстои тя да се разгледа от Общинския съвет.

„В Пловдив нивото на индустриализация е високо и се доближава до средно за Европа от близо 47% от местния вътрешен продукт, като тенденцията е устойчива дори във времена на криза, а безработицата е поз 5%“, коментира зам.-кметът „Образование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов. 


В предаването "Ден след ден" той съобщи, че общината е започнала преговори с предприемачи от Северна Америка, но това са дълги процедури.  Избраната посока е заради бурното развитие на услугите и аутсорсинг индустрията.

"Не се конкурираме с градове в страната , а с региони от Полши, Чехия, Румъния. Очакванията са, че след Ковид кризата интересът ще се засили от страна на западноевропейски и американски компании".

Стоянов коментира и рисковете инвеститорите да предобиват общинска собственост без търг или конкурс. “Не говорим за инвеститори в строителство, а за такива, които създават работни места, а и крайното решение ще е на Общинския съвет. Не бива да има притеснения”.

Община Пловдив е малка на територия и няма кой знае какви възможности, по- скоро е важно да се създават условия за растеж на  икономиката в старите индустриални зони от соц- а, в които компаниите отдавна са фалирали. В този смисъл надеждите са, че инвеститори по- скоро ще изкупуват стари предприятия, за да развиват нови, каза Стефан Стоянов.

Шест нови средни и големи предприятия се строят в момента в индустриалните зони на града. Поне по 50 работни места ще се откриват в тях. 95% от предприятията са си върнали и персонала, който е бил освободен и даже в момента отново има глад за кадри, каза още заместник- кметът, обобщавайки , че “местната икономика се справя доста над очакванията”.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.


Галерия

Още от категорията

В УМБАЛ "Пловдив" тече проверка за смърт на върнат пациент

По повод изнесената информация за починалия 70-годишен пациент от Стамболийски, който според близките му е бил разкарван без да бъде приет,   ръководството и екипа на „УМБАЛ-Пловдив“  съобщават, че по случая е наначена вътрешна проверка.  До този момент  не е подадена жалба до болничното ръководство, нито до компетентните органи и институции..

обновено на 24.11.20 в 14:41

361 са новите случаи на Covid-19 в Пловдив, жертвите са 9

361 са новите случаи на на Covid-19 в Пловдив и областта.  10 медицински лица са сред новодиагнотицираните, като сред тях са един лекар, рехибилтатор и 3 медицински сестри от болничната помощ, а също и 1 общопрактикуващ лекар, 3 фармацевти и един рехабилитатор на частна практика. Нови случаи на заразени с Covid-19 има и в образователната..

публикувано на 24.11.20 в 14:12

Утре градските автобуси няма да спират, но междуградските ще протестират

Отменя се протестното спиране на масовия градски транспорт утре от 9 до 11 часа в Пловдив, но автобусите ще се движат с табели „Протест“. Това съобщи за Радио Пловдив Веселин Дошков от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи, член на Конфедерацията на автобусните превозвачи, която организира недоволството в страната..

обновено на 24.11.20 в 13:54

МБАЛ - Пазарджик е на ръба на възможностите си

Една трета от медицинския персонал в МБАЛ в Пазарджик е заразен. Болницата е единственото лечебно заведения в областта със спешен кабинет за Covid-19, а напливът от пациенти е голям. Болницата не може да назначи лекари и медицински сестри, защото няма свободни кадри. Недостиг на персонал има и в останалите лечебни заведения. „На ръба..

публикувано на 24.11.20 в 13:41

361 са новите случаи на коронавирус в Пловдив и региона

3 146 са новите случаи на коронавирус в страната   при направени 7 244 писиар теста.  Излекувани са 1 702-ма души , 189 са починали през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал.  Най-много са положителните проби в София – 933. Следва Пловдив с 361 души с установена коронавирусна инфекция. В Пазарджик новите..

обновено на 24.11.20 в 12:53