Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подкрепа пред съда за двамата, мятали яйца по здравния министър

Съдът ги наказа с по 500 лева глоба

4
Протест пред Съда срещу наказания на протестъри
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

По 500 лв. глоба за непристойни действия и нарушаване на обществения ред - това постанови Окръжен съд Пловдив за протестърите Даниел Михайлов и Валентин Краджов за хвърляне на яйца по Областната управа и служител на охраната й на 8-ми октомври, когато там беше и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

На първа инстанция Даниел и Валентин бяха наказани със задържане за 3 денонощия в структурно звено на МВР. Преди обжалването им пред Съдебната палата днес се събраха протестиращи срещу наказанията -  част от тях познати лица  от  протестите срещу правителството и главния прокурор в Пловдив и София.  Те дойдоха с национален флаг и плакат с надпис: "Всяко яйце - куршум в сърцето на хунтата".

Подкрепящите двамата младежи твърдят, че има полицейски произвол и политическа репресия и попитаха така ли се изпълняват европейските директиви. Росен Рашков, единият от адвокатите на протестърите заяви, че наказанията им трябва да се отменят и те да бъдат признати за невинни. По думите му, "всяко друго решение би било посегателство срещу правото на свободно изразяване и правото на протест". 

Решенията на Окръжния съд в Пловдив са по Указа за борба с дребното хулиганство и са окончателни.
Репортаж от протеста пред Съда може да чуете от звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

ВиК изгражда дублиращите кладенци, за да има чиста вода за Брестовица

ВиК – Пловдив започна изграждането на дублиращите тръбни кладенци  за питейно - битово водоснабдяване на с. Брестовица, снабдени с потопяеми помпи, електрозахранване и автоматика.  Стартът бе даден от областния  управител  Дани Каназирева и  управителя на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три,  ще дублират старите и се..

публикувано на 26.02.21 в 15:28

Пловдив иска общ фонд да събира пари за депото в Цалапица

Община Стамболийски през март ще изплати задълженията си за ползването на регионалното депо за отпадъци край Цалапица. Това бе съобщено на днешното заседание в община Пловдив на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.  От другият длъжник-община „Родопи“ са изразили готовност да платят частично задължението си.   Преди година кметът..

публикувано на 26.02.21 в 14:02

Пловдив очаква близо 10 милиона лева от общинска собственост

9 милиона 936 хиляди лева са очакваните от местната власт в Пловдив приходи от общинската собственост през тази година. Програмата за управлението й ще се обсъжда и гласува на сесия на Общинския съвет във вторник, когато ще се приеме и бюджетът на града за 2021-ва година.  От наеми на жилища общината очаква да събере 1,5 милиона лева, а от..

публикувано на 26.02.21 в 13:55

Изправят пред съда рецидивист за грабеж

Прокуратурата повдигна обвинение на 33-годишен рецидивист за грабеж на пари.  Прес септември, миналата година в условията на опасен рецидив той издърпал порфейл от ръцете на 58-годишен мъж и избягал. В порфейла имало 1600 лева, от които 500 крадецът дал на двама свидетели, за да не го издадат на полицията, а другата част похарчил за мобилен..

публикувано на 26.02.21 в 13:13

50 000 гласа на изборите в Пловдив поиска ГС на БСП от Нинова

"Защо бе подменена листата на градския съвет на БСП", попита Димитринка Вакрилова, временен лидер на БСП в Пловдив. Тя каза, че няма проведено заседание на контролната комисия на партията, което да е легитимно и да направи вярна оценка на тяхната листа, гласувана на конференция през февруари.  Няма нарушение от нас, взетите решения са..

публикувано на 26.02.21 в 12:23