Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобиха по 500 лева двама протестъри за замеряне с яйца

По 500 лева глоба за нарушаване на обществения ред и непристойни действия наложи Пловдивският окръжен съд на двама младежи задържани миналия четвъртък след като хвърляха яйца по сградата на  Областната управа и охранител. По това време на посещение там беше здравният министър Костадин Ангелов, който участва в заседание на областния кризисен щаб. 

 Първоначално Даниел Михайлов и Валентин Караджов получиха от Районния съд административни наказания - задържане в структурно звено на МВР за 3 денонощия. Днес те обжалваха решението, а пред сградата на Съдебната палата се проведе и протест срещу наказанията им. Дошлите да ги подкрепят заявиха, че мъжете са жертва на политическа репресия.

Един от адвокатите на младежите - Росен Рашков, заяви, че срещу тях е било упражнено полицейско насилие. Той подчерта, че наказанията им трябва да се отменят и те да бъдат признати за невинни:

„Всяко решение в друга посока би било посегателство срещу правото на свободно изразяване и правото на протест“.

Решението на окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар обхвана15 декара от сметището край Цалапица (обновява се)

Пожар гори на площ от 15 - 20 декара на сметището в Цалапица. Огънят е  в рамките на сметището и няма опасност за близките населени места.  Има леко завишение на показателите за въздуха над Стамболийски, накъдето отива димът, но те не превишават нормата .  Няма опасност за здравето на хората, показват данните о мобилната станция на РИОСВ, която..

обновено на 01.08.24 в 21:05

Пожарът до Панагюрище не е овладян, откриха кой го е запалил

Все още не е овладян пожарът, който лумна следобед между селата Баня, Оборище и гр. Панагюрище, но от пожаранат уточняват, че поне не се разраства. Пожарът е обхванал около 2 000 декара  горски фонд между трите села. Гасенето продължава с всички налични екипи на пожарната в Панагюрище, Стрелча, Пазарджик. Мобилизирани са и лесничеи от..

обновено на 01.08.24 в 19:14

Нова бонусна система въвеждат във ВМЗ - Сопот

ВМЗ - Сопот въвежда система за допълнително материално стимулиране на работниците и служителите си. Решение за това е взел Съветът на директорите след преговори със синдикалните организации, съобщават от държавната оръжейница.  Дружеството ще предоставя бонуси като добавка към месечните заплати на служителите си с цел равностойно и конкурентно..

публикувано на 01.08.24 в 16:30

Парламентарна комисия проверява кмета на Доспат за корупция

Парламентът създаде Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършени от кмета на Община Доспат - Елин Радев.  След прегласуване, поискано от ГЕРБ-СДС, комисията бе създадена със 116 гласа "за", 63 - "против", и двама - "въздържал се". Според решението..

публикувано на 01.08.24 в 14:59

Без да работи "Екобус - Пловдив" натрупа 137 000 лв загуба

На 137 хиляди лева възлиза общата непокрита загуба на общинско дружество „Екобус“, като само за миналата година тя е в размер на близо 109 хиляди лева. Останалите 28 000 лева са натрупани през предходни периоди. Това стана ясно от приетия от Общинския съвет годишен отчет и доклаз за дейността през 2023 година. Слави Георгиев от ГЕРБ призова..

обновено на 01.08.24 в 14:34