Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православните християни празнуват Петковден

Икона на Света Петка
Снимка: FaceBook/Света Петка

Българската православна църква почита днес празника на преподобната Петка - Параскева Търновска, наричан от народа Петковден.

Три светици носят това име. За тях разказва в интервю за Радио Пловдив иконом Емил Паралингов предстоятел на църквата "Св.Параскева", наричана от пловдивчани и "старата", той е  и енорийски свещеник в църквата "Св.Петка",  определяна като  "новата" . 

Света Петка,  известна в България   и като Параскева / от гръцки /  или Петка Българска (Търновска), е източноправославна светица живяла през Х – ХІ век. Нейното име носи църквата "Св.Петка" в Пловдив. В нея се съхранява  нейната плащеницата , дарена от свещеници от град Яш. 

Светицата е родена  в  Епиват   край Мраморно море. Живее през втората половина на Х в. Според нейните жития, още 10-годишна, чува в храма думите на  Христос да казва „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва!“ и решава да се посвети на вярата. 

След смъртта и, мощите ѝ  пътуват, пристигат и  в Търново, столицата на България през 1230-те години, затова е наречена Параскева Търновска и е почитана за закрилница на града, народа и държавата по времето на  цар  Иван Асен ІІ . След това мощите и пътуват и  днес са в румънския град Яш.

Много са църквите, които носят нейното име.  Смолянският квартал Устово ще празнува с участието на архимандрит Висарион. 

  В народния календар   Петкововден се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл. 

Народът  го приема  като начало на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие. В някои райони Петковден е женски празник. 

Чуйте в звуковите  файлове  иконом Емил Паралингов и репортаж  на Радостина Чернокова за празнуването в Смолян.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58