Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Денят, в който музиката спря"

| обновено на 14.10.20 в 15:03


Георги Налбантов е фотограф и съавтор на късометражния документален филм "Денят, в който музиката спря". Заедно с фотографа Дарина Савова, представят ситуацията, която засяга по един изключително жесток начин сферата на изкуството. 

Проектът е много вдъхновен от ситуацията с COVID 19, тъй като авторите му имат преки наблюдения от ефакта на пандемията върху хората на изкуството.

„Изкуството се е развивало и през войните, и по време на пандемии, защото изкуството живее в човека, в твореца.Това е една сила, която те бута, и ти , независимо дали имаш или нямаш възможност, просто го правиш!“

"Изкуството е работа" е новата рамка на подкрепа, в социалните мрежи, като отговор и знак на несъгласие с изказването на Риши Сунак, министър на финансите на Великобритания, което се интерпретира като "покана" към артистите - да си потърсят друго занимание! На 6 октомври, стотици музиканти излизат на протест в Лондон.

Тези послания и тревоги касаят музиканти, и всички представители от сферата на изкуството, по света, защото изкуството не е просто работа, или проста работа! Изкуството е огромно усилие, в което влагаш не само безкрайни часове физически труд, години наред! Там влагаш сърце, емоции и цялото си същество, за цял живот!

Късометражният документален филм "Денят, в който музиката спря" участва във световния фестивал "My RØDE Reel". Автори: Георги Налбантов и Дарина Савова


Денят, в който музиката спря
"Хрисиана е само на 9 и е изключително талантлив пианист със златни медали в България и Европа. С нея направихме КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ в подкрепа на артистите и музикантите загубили работата си по време на пандемията.
Моля подкрепи нашия проект за късометражно видео като гласуваш с бутона "VOTE" тук: http://bit.ly/mymovievote

Още от категорията

"Светещи сфери" - изложба на унгарския художник Мартон Ромвари

«Светещи сфери» подрежда тази вечер в Къщата на Верен Стамболиян в Стария Пловдив унгарският художник Мартон Ромвари.  Изложбата пристига под тепетата чрез Посолството на Унгария и Унгарския културен институт в София, съобщиха от Общинския институт „Старинен Пловдив“, които посрещат експозицията в резултат на стремежа им за  разширяване на..

публикувано на 23.06.21 в 06:19
Донка Налбантова, доц. Елена Кантарева,Смиляна Захариева, Мария Колева

За първи път Празник на розата в къща Хиндлиян

Първото издание на празника на розата в къща Хиндлиян  ще се проведе на 26 и 27 юни. Инициативата  на ОИ „Старинен Пловдив“ е подкрепена  от различни институции с отношение към традицията и производството на козметични продукти на базата на розово масло, сред които „Българска роза“ АД, Козметична компания „Роза Импекс“, Етнографски..

публикувано на 22.06.21 в 16:13

Концерт на студенти от Пловдивския университет

Концерт с джаз, поп и автентичен фолклор представят  студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“ . Музикалното събитие на Педагогическия факултет е от 18.30 часа в „Тракарт“, входът е свободен. Вокални и инструментални изпълнения на джаз, поп и автентичен фолклор представят студенти от три специалности в катедра „Музика“ на Педагогическия..

публикувано на 22.06.21 в 10:55

Веселин Куртев показва "Вихрушката на живота" в Пловдив

Художникът Веселин Куртев се завръща в Пловдив за откриване на изложбата му „Вихрушката на живота“. Повече от 20 години той живее и работи в САЩ, където има своя галерия. В нея излагат своите картини и много талантливи българи. Изложбата „Вихрушката на живота“ е първата му в Пловдив след дългогодишно отсъствие от България и втората му..

публикувано на 22.06.21 в 09:55

Дължим памет на пловдивските художници-монументалисти

95 проекта на момументалната декоративна живопис на пловдивски художници ще оживеят чрез най-новия проект на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив „Изкуство и обществено пространство“. Той ще се реализира в продължение на 2 години с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“.  Целта му е да възстанови и съхрани паметта на онова поколение творци, от които тръгва..

публикувано на 21.06.21 в 14:49