Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амбициозното патриотарство обезценява смисъла на 24 май

24 май - ден на българската или на славянската писменост? Депутатите от комисията образование и наука дискутират в днес, след като вече приеха на първо четене промяната и след чутите вече възражения на учените, според които промяната несправедливо ограничава до местно значение европейският принос на делото  на Кирил и Методий. 

Според проф. Славия Бърлиева от Центъра по Кирило- Методиевисткия център към БАН предложението за промяната издава провинциализъм и амбициозно патриотарство, което прави повече бели, отколкото да принася ползи.

Тя припомни, че братята още от средновековието се първо се почитат като славянски апостоли. Цялото слявянство почита делото на Кирил и Методий, а в Чехия таза традиция датира от 14 век, припомни професорът и призова да се даде широка подкрепа за истинното знание.

Махайки славянството от името на празника, ние откъсваме делото на братятя от общоевропейското, коментира ученият. Сред аргументите й е че глаголицата и кирилицата са две страни на една и съща култура. А с политическите аргументи и разделянето им се налива в мелницата на недобросъвестен също политически  прочит отвън.

В наименованието дори се изпуска да се споменат иманата на Кирил и Методий. Улисани в политически уклони, забравяме какво празнуваме, казва още проф. Бърлиева. 

"Това е безотговорно и сами си режем клона. Защо трябва, когато сме признати за носители на тази книжовност за целия славянски свят, да го затворим в тесните си граници, защото имаме провинциално мислене".

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49