Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Амбициозното патриотарство обезценява смисъла на 24 май

24 май - ден на българската или на славянската писменост? Депутатите от комисията образование и наука дискутират в днес, след като вече приеха на първо четене промяната и след чутите вече възражения на учените, според които промяната несправедливо ограничава до местно значение европейският принос на делото  на Кирил и Методий. 

Според проф. Славия Бърлиева от Центъра по Кирило- Методиевисткия център към БАН предложението за промяната издава провинциализъм и амбициозно патриотарство, което прави повече бели, отколкото да принася ползи.

Тя припомни, че братята още от средновековието се първо се почитат като славянски апостоли. Цялото слявянство почита делото на Кирил и Методий, а в Чехия таза традиция датира от 14 век, припомни професорът и призова да се даде широка подкрепа за истинното знание.

Махайки славянството от името на празника, ние откъсваме делото на братятя от общоевропейското, коментира ученият. Сред аргументите й е че глаголицата и кирилицата са две страни на една и съща култура. А с политическите аргументи и разделянето им се налива в мелницата на недобросъвестен също политически  прочит отвън.

В наименованието дори се изпуска да се споменат иманата на Кирил и Методий. Улисани в политически уклони, забравяме какво празнуваме, казва още проф. Бърлиева. 

"Това е безотговорно и сами си режем клона. Защо трябва, когато сме признати за носители на тази книжовност за целия славянски свят, да го затворим в тесните си граници, защото имаме провинциално мислене".

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07

Не се мисли за хората, които реално движат бизнеса

Мерките на Правителството са оправдани, от гледна точка на запазване здравето на населението. Те обаче имат лек икономически привкус – няма добро съчетаване между медицинска необходимост и необходимостта от опазване на икономиката“, заяви бизнесменът Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150..

публикувано на 26.11.20 в 10:48

Днес учителите са много по-подготвени, отколкото през март

„Категорично сме готови да преминем към онлайн обучение и с учениците в началния курс в ОУ „Райна Княгиня“. При нас се обучават общо 900 ученици, като тези – от І до ІV клас – над 400 деца, са разпределени в 20 паралелки. Готови са виртуалните класни стаи, учителите са добре обучени. А вчера проведохме и тест на онлайн платформата,..

публикувано на 26.11.20 в 10:14

Новите мерки няма да засегнат тежко икономиката

"Чисто икономически резултатите от новите ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса няма да бъдат толкова негативни, защото няма да има пълно затваряне. Това ще засегне главно сферата на услугите и образованието, а останалите сектори няма да бъдат пряко засегнати". Прогнозата направи по Радио Пловдив макроикономистът проф. Ганчо..

публикувано на 25.11.20 в 16:44