Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Много от българите в чужбина са лишени от възможност да гласуват

Адвокат Петър Славов коментира измененията в Изборния кодекс и предложението на българите живеещи в други държави да гласуват за район „Чужбина“.

Той посочи, че последните промени в Изборния кодекс напрвени от парламентарното мнозинство, не дават гаранции за честни и коректно проведени избори. Позицията от преди година относно машинното гласуване е променена.. Гаранцията е за надраскани, преправяни протоколи  и неотчетени преференции.

„Абсурдът е с машинно  генерираните протоколи с вота на гражданите да бъдат преписвани от секционните комисии в обобщените протоколи.  Те трябва да се сумирът с резултатите от хартиените бюлетини. Видяхме грешките, които се допуснаха след евровота миналата година. Проверките показаха, че на много места резултатите от машинния вот не са били отчитани.“

По думите на г-н Славов желанието на българите, които искат създаване на избирателен район „Чужбина“ няма да се сбъдне. Промените в Изборния кодекс вече са обнародвани, но там не се споменава за район „Чужбина“. Това е дискриминация на нашите сънародници в чужбина. Няма дистанционно електронно гласуване и гласуване по пощата, каквото е възможно в поне 20 държави в ЕС.

„Това се прави целенасочено от управляващите, за да бъдат лишени нашите сънародници в чужбина от възможността да гласуват. Аз вече гласувах веднъж машинно и считам, че това е модерният начин  за гласуване в избирателна секция. Мечтая за деня, когато ще мога да гласувам от компютъра вкъщи, или от смартфона си с дистанционното електронно гласуване. При това управление никога няма да се случи, защото не желаят да се въведе. След толкова години, ние сме на кота нула“, заяви още адвокат Петър Славов.

Интервюто с адвокат Петър Славов е в звуковия файл.


Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19