Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Господинов в "Добро утро, ден!"

| обновено на 16.10.20 в 17:10

За миналото, за времеубежищата, за прозренията, за бъдещето и за уроците...За всичко това говорим с Георги Господинов в „Добро утро, ден!“. Той е един от най-превежданите български автори след 1989 година. Автор е на романите „Естествен роман“ и на „Физика на тъгата“, а тази година излезе и „Времеубежище“. Книгата се появи в момент, когато целият свят беше затворен заради пандемията от Covid-19.

„Написах книгата сравнително бързо, за една година. Имах усещането, че нещо ще се сгромоляса и аз трябва да я свърша преди този срок. Моята тревога беше, че изведнъж ще се окажем без бъдеще. Изведнъж ще се окажем на ръба на нещо, което няма ход напред и затова ще се обърнем към миналото ни“, казва Георги Господинов.

Сред книгите му са още "Невидимите кризи", "Там, където не сме". Автор е на стихосбирките: "Лапидариум", "Черешата на един народ", "Писма до Гаустин" и "Балади и разпади" (2007).

Господинов казва, че бъдещето трябва да е максимално близо до настоящето, защото „ако имаме рязко друго бъдеще, значи някъде нещо рязко се е счупило, и сме изгубили парче от време и хора“.

Чуйте петте части от интервюто на Антония Попова с Георги Господинов:


Още от категорията

И "Тренд" измери паритет между ГЕРБ и БСП

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа към основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври се регистрира стабилизация на нивата от септември, ГЕРБ и БСП остават в практически паритет.  Това показван данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на..

публикувано на 19.10.20 в 15:37

В УМБАЛ "Пловдив" за първи път поставиха колянна протеза

Проф. Владимир Ставрев консултант от УМБАЛ „Св. Георги“, д-р Емил Миланов, началник отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ „Пловдив“, д-р Никола Измирлиев и операционна сестра Виолета Даскалова представиха първата операция на колянна протеза направена в пловдивска болница.  Пациентката Милена Тодорова на 49 г.  е с полиревматоиден артрит...

публикувано на 19.10.20 в 13:28
Храмов празник на църквата

Почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец, считан за небесен закрилник на българския народ. Празникът се свързва с пренасянето на неговите мощи от Рилския манастир до град Средец. По този повод във всички храмове на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения. Великият..

обновено на 19.10.20 в 11:36

Дайте ни време на нас - лекарите, и се пазете от Ковид-19

Напред към новата реалност с лекарите и професионалния им празник точно днес на 19 октомври: имаме разговор с д-р Костадин Чифлигаров , пловдивската номинация за лекар на годината на национално ниво. Той е анестезиолог в интензивното отделение на КАИЛ на УМБАЛ "Свети Георги", заместник - председател на БЛС в Пловдив. Д-р Чифлигаров описа 2020..

публикувано на 19.10.20 в 09:49

"Старт на кариерата" вече дава работа за 12 месеца на младежите

В програма "Точно днес" разказваме защо за първи път от социалното министерство промениха срока за действие на програмата "Старт на кариера" за младежи до 29 години.  12 месеца младите висшисти ще могат да работят в публичната администрация. Интервюто по темата е с директора на РЗС Пловдив Фани Николова. От тази служба обслужват областите Пловдив,..

публикувано на 19.10.20 в 08:08