Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

F-16 ще промени авиобаза "Граф Игнатиево"

| обновено на 16.10.20 в 13:47
7
Бриг. генерал Николай Русев - командир на Авиобаза "Граф Игнатиево"
Снимка: Личен архив - Николай Русев

Новите бойни самолети F-16 блок 70, първите от които България ще придобие през 2023-2024-та година, ще променят Авиобаза "Граф Игнатиево". Как и готови ли са за промяна авиаторите – в Деня на българските Военновъздушни сили разказваме.

Обучение на пилотите

Първите четирима пилоти от АБ „Граф Игнатиево“, които заминаха през лятото в САЩ за обучение на новите бойни самолети F-16 блок 70, започват да летят на Т-38 и Т-6, като етап в подготовката им за пилотиране на новите изтребителите, които България ще придобие. Това съобщи новият командир на базата бригаден генерал Николай Русев, който сам е пилот първи клас: "Живот и здраве те трябва да се върнат през 2023-та подготвени. А догодина се очаква да изпратим още 8 момчета, които в базата ги готвим с полети на L-39".

Един от 8-те  е капитан Светослав Пентиев, който казва: "За мен е огромна чест, но и отговорност, защото ние сме избрани да поставим основите за бъдещето на военната авиация като екплоатираме чисто нова техника и с нея трябва да се гарантира въздушния суверинитет на държавата и след излизане от експлоатация на сегашната техника".

Строителство на инфраструктура

Сегашната техника, с която се пази българското небе, е МИГ 29. Идването на новата, обаче, освен обучението на пилотите, ще включва обучение на техническия състав и строителство на нова инфраструктура. "Има определено място, където ще се базират самолетите. Има изготвени изходни задания и се очаква Министерството на отбраната да селектира фирмите, които да започнат строителство", казва командирът. Той уточнява, че става дума за хангари, за помещения за ремонт на самолетите, за дежурен дом, за ремонт на полосата, за съответната охрана, която е по-различна. "На мен ми се падна честта да започна да я върша и ще направя всичко по силите си, за да върви този процес добре", категоричен е бриг. ген. Русев.

Обучение на техническия състав

За да охраняват родното небе пилотите, обаче, те трябва да летят на добре поддържани машини. Това е задача на техническия състав на Авиобаза "Граф Игнатиево" и лична мисия от 16 години на инжeнер Станислав Кънински. Той изрази надежда: "че работата ще продължи по същия начин и сегашният инжeнеро-технически състав ще е ангажиран до голяма степен с новия тип самолет. Защото авиацията е система, един жив организъм". Обучението на техническия състав още не е започнало, очаква се да е в по-късен етап, но преди пристигането на F-16 в базата.

Предизвикателствата с нальота и COVID-19

Предизвикателствата около всички тези новости се допълват с ниския нальот и ковид-пандемията. "Намаленият нальот и липсата на някои части и консумативи не отказват пилотите и инжeнеро-техническия състав да изпълняват задачите си. Те пък не намаляват заради опасността от вирусна инфекция", казва бриг. генерал Николай Русев. По думите му, в базата се спазват всички противоепидемични мерки, а в случай на нужда, е създадена готовност за преминаване на казармен режим.

Репортажът по темата от единствената изтребителна авиобаза у нас може да чуете от звуковия файл. 

Галерия

Още от категорията

И "Тренд" измери паритет между ГЕРБ и БСП

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа към основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври се регистрира стабилизация на нивата от септември, ГЕРБ и БСП остават в практически паритет.  Това показван данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на..

публикувано на 19.10.20 в 15:37

В УМБАЛ "Пловдив" за първи път поставиха колянна протеза

Проф. Владимир Ставрев консултант от УМБАЛ „Св. Георги“, д-р Емил Миланов, началник отделение Ортопедия и травматология на МБАЛ „Пловдив“, д-р Никола Измирлиев и операционна сестра Виолета Даскалова представиха първата операция на колянна протеза направена в пловдивска болница.  Пациентката Милена Тодорова на 49 г.  е с полиревматоиден артрит...

публикувано на 19.10.20 в 13:28
Храмов празник на църквата

Почитаме Свети Иван Рилски Чудотворец

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец, считан за небесен закрилник на българския народ. Празникът се свързва с пренасянето на неговите мощи от Рилския манастир до град Средец. По този повод във всички храмове на Българската православна църква ще бъдат отслужени празнични богослужения. Великият..

обновено на 19.10.20 в 11:36

Дайте ни време на нас - лекарите, и се пазете от Ковид-19

Напред към новата реалност с лекарите и професионалния им празник точно днес на 19 октомври: имаме разговор с д-р Костадин Чифлигаров , пловдивската номинация за лекар на годината на национално ниво. Той е анестезиолог в интензивното отделение на КАИЛ на УМБАЛ "Свети Георги", заместник - председател на БЛС в Пловдив. Д-р Чифлигаров описа 2020..

публикувано на 19.10.20 в 09:49

"Старт на кариерата" вече дава работа за 12 месеца на младежите

В програма "Точно днес" разказваме защо за първи път от социалното министерство промениха срока за действие на програмата "Старт на кариера" за младежи до 29 години.  12 месеца младите висшисти ще могат да работят в публичната администрация. Интервюто по темата е с директора на РЗС Пловдив Фани Николова. От тази служба обслужват областите Пловдив,..

публикувано на 19.10.20 в 08:08