Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

F-16 ще промени авиобаза "Граф Игнатиево"

| обновено на 16.10.20 в 13:47
7
Бриг. генерал Николай Русев - командир на Авиобаза "Граф Игнатиево"
Снимка: Личен архив - Николай Русев

Новите бойни самолети F-16 блок 70, първите от които България ще придобие през 2023-2024-та година, ще променят Авиобаза "Граф Игнатиево". Как и готови ли са за промяна авиаторите – в Деня на българските Военновъздушни сили разказваме.

Обучение на пилотите

Първите четирима пилоти от АБ „Граф Игнатиево“, които заминаха през лятото в САЩ за обучение на новите бойни самолети F-16 блок 70, започват да летят на Т-38 и Т-6, като етап в подготовката им за пилотиране на новите изтребителите, които България ще придобие. Това съобщи новият командир на базата бригаден генерал Николай Русев, който сам е пилот първи клас: "Живот и здраве те трябва да се върнат през 2023-та подготвени. А догодина се очаква да изпратим още 8 момчета, които в базата ги готвим с полети на L-39".

Един от 8-те  е капитан Светослав Пентиев, който казва: "За мен е огромна чест, но и отговорност, защото ние сме избрани да поставим основите за бъдещето на военната авиация като екплоатираме чисто нова техника и с нея трябва да се гарантира въздушния суверинитет на държавата и след излизане от експлоатация на сегашната техника".

Строителство на инфраструктура

Сегашната техника, с която се пази българското небе, е МИГ 29. Идването на новата, обаче, освен обучението на пилотите, ще включва обучение на техническия състав и строителство на нова инфраструктура. "Има определено място, където ще се базират самолетите. Има изготвени изходни задания и се очаква Министерството на отбраната да селектира фирмите, които да започнат строителство", казва командирът. Той уточнява, че става дума за хангари, за помещения за ремонт на самолетите, за дежурен дом, за ремонт на полосата, за съответната охрана, която е по-различна. "На мен ми се падна честта да започна да я върша и ще направя всичко по силите си, за да върви този процес добре", категоричен е бриг. ген. Русев.

Обучение на техническия състав

За да охраняват родното небе пилотите, обаче, те трябва да летят на добре поддържани машини. Това е задача на техническия състав на Авиобаза "Граф Игнатиево" и лична мисия от 16 години на инжeнер Станислав Кънински. Той изрази надежда: "че работата ще продължи по същия начин и сегашният инжeнеро-технически състав ще е ангажиран до голяма степен с новия тип самолет. Защото авиацията е система, един жив организъм". Обучението на техническия състав още не е започнало, очаква се да е в по-късен етап, но преди пристигането на F-16 в базата.

Предизвикателствата с нальота и COVID-19

Предизвикателствата около всички тези новости се допълват с ниския нальот и ковид-пандемията. "Намаленият нальот и липсата на някои части и консумативи не отказват пилотите и инжeнеро-техническия състав да изпълняват задачите си. Те пък не намаляват заради опасността от вирусна инфекция", казва бриг. генерал Николай Русев. По думите му, в базата се спазват всички противоепидемични мерки, а в случай на нужда, е създадена готовност за преминаване на казармен режим.

Репортажът по темата от единствената изтребителна авиобаза у нас може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12