Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдивските арменци помагат на сънародниците си в Арцах

| обновено на 18.10.20 в 08:09

Благотворителен базар за набиране на средства в помощ на арменците от Нагорни Карабах или както те го наричат Арцах организира арменската общност в Пловдив. Това е първата им акция след началото преди 20 дни на въоръжения конфликт там.

В неделя в двора на храма „Сурп Кеворк“ в Стария град от 11,30 часа базарът ще предлага типични за арменците стоки и храни, а парите от продажбата им ще се изпратят в Общоарменския благотворителен фонд, съобщи Ахавни Кеворкян от арменската общност. 

По думите й, средствата от този фонд от години се използват за градежа на пътища и училища, но в последните 20 дни арменците по света са се активизирали и в него са набрани 120 милиона долара. С тях с епокриват нуждите от медикаменти, санитарни и превързочни материали, казват от общността, но се надяват скоро конфликтът да свърши и парите да се използват за възстановяване на разрушените градове. 

Акцията е подкрепена от свещеника и всички арменски организации в Пловдив. Включват се и много доброволци.  

В звуковите файлове  участниците в благотворителното събитие д-р Ахавни Кеворкян, Гаро Узунян, Крикор Стренц, с които разговаря Екатерина Костова и разговора на Дора Башакова с духовния пастир на арменците в Пловдив отец Храч Мурадян. 

Още от категорията

1024 нови случаи на коронавирус в страната

1024 са новите случаи на коронавирус в страната, сочат данните на Единния информационен портал. 4406 са направените тестове за денонощието, 22-ма са починалите. В болница  са 1562-ма души, от тях в интензивни отделения са 88. В Пловдив новозаразените са 109, в Пазарджик 14, в Смолян-15.

обновено на 20.10.20 в 06:54

Обсъждат носене на маски и на открито

Носенето на маски на открито ще бъде обсъдено на заседание тази сутрин на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след завършилото късно снощи заседание на кризисния щаб в Благоевград. В заседаннего ще участва и главният държавен главен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите на..

публикувано на 20.10.20 в 06:50

С демонстрации и клетва бе отбелязан празникът на ВВС

Бойният празник на Военновъздушните сили бе отбелязан с атрактивни демонстрации на Централния площад и полагането на клетва на новобранци от Силите за специални операции в Пловдив. 70 военнослужещи положиха клетва по случай празника на Военновъздушните сили, който бе отбелязан с демонстрации на площад Централен. Ген. Явор Матеев..

обновено на 20.10.20 в 06:11

Ваня Христева е новият зам.- апелативен прокурор на Пловдив

Ваня Христева встъпи в длъжност като  заместник административен ръководител на Апелативна прокуратура – Пловдив днес. Тя бе избрана на поста единодушно на 7 октомври 2020 г. от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Ваня Христева е завършила специалността „Право“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ - Варна. До момента има юридически стаж от 22 г.,..

публикувано на 19.10.20 в 16:18

Честит празник, лекари!

Свети Иван Рилски е и покровител на българските лекари, които празнуват днес професионалния си празник. Пловдивските медици ще присъстват тази сутрин на литургията в църквата „Свети Иван Рилски“ в Пловдив по повод храмовия празник. Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза  "Лекар на годината" . В петте категории са отличени едни..

обновено на 19.10.20 в 15:47