Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дайте ни време на нас - лекарите, и се пазете от Ковид-19

Д-р Костадин Чифлигаров е номиниран за лекар на годината от Пловдив

Напред към новата реалност с лекарите и професионалния им празник точно днес на 19 октомври: имаме разговор с д-р Костадин Чифлигаров, пловдивската номинация за лекар на годината на национално ниво. Той е анестезиолог в интензивното отделение на КАИЛ на УМБАЛ "Свети Георги", заместник - председател на БЛС в Пловдив.

Д-р Чифлигаров описа 2020 година като изключително натоварена и трудна във връзка с пандемията от Ковид 19. 

"Наистина не бях мислил, че в живота си ще ми се наложи да приктикувам професията си във военизирани условия", призна анестезиологът. Той допълни още: "Това са ограничителните мерки, които са важни за нас лекарите, както и опита да пазим самите себе си и да сме сред хората и да ги лекуваме. Това е изключително тежко решение за всеки от нас."

Пловдивският лекар каза, че е трудно да се пребориш с инстинкта за самосъхранение, както и да се реши еднозначно, че трябва да упражняваш професията си, защото някой разчита на теб. "Тази обстановка с Ковид 19 се заформя за по-дълъг период, лекарите започнахме да свикваме с тази мисъл", посочи още д-р Чифлигаров. Според него успяхме като общество да обмислим приоритетите в тази битка с вируса. 

"Ние независимо дали сме в ковидотделение, сме сред хората, научихме се да се пазим", смята още заместник-председателят на БЛС в Пловдив. Той напомни, че най-тежките случаи с интензивна терапия са  на лечение в изградения блок за лечение на Ковид в УМБАЛ "Свети Георги".

"Пазете се много, бъдете малко по-разумни, ограничаването на контактите също е сред тези правила", посъветва той всички слушатели. Мотивът за този съвет е, че все още сме в очакване на ваксина за коронавируса и ще има нови случаи на заразени. 

Трябва ни време, това време обществото може да ни го даде като ограничи контактите, тогава ще имаме възможност да реагираме, и да не се претоварва здравната система, заключи д-р Чифлигаров.

Още от категорията

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14
Калоян Стайков

Около 2,5% от БВП е ефектът на коронакризата у нас

„Ако гледаме публичните финанси и политиката, която бе проведена под формата на антикризисни мерки, общият ефект се оценява на около 2,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).“ Това посочи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив като ефект от коронакризата у нас Калоян Стайков – икономист от Института по пазарна икономика.  Той не..

публикувано на 05.03.21 в 16:53
Проф. Ангел Димитров

Скопие не бърза, бяга панически от термина “обща история"

"Никакви политически решения не могат да влияят върху работата на една експертна комисия, която по същност не трябва да има политически мотиви" заяви в интервю за Радио Пловдив професор д-р Ангел Димитров,  съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония,..

обновено на 05.03.21 в 16:05

Рестартирай Европа: Безопасни ли са ваксините срещу Ковид- 19

Безопасни ли са ваксините срещу Covid-19? Това е един от най-често срещаните въпроси при старта на имунизацията срещу коронавирус, не само в България, но и в целия Европейски съюз. Отговорът е категоричен – ваксините срещу Covi-19 са безопасни. Тези, които се употребяват в голямото семейство са одобрени от Европейската агенция по..

публикувано на 05.03.21 в 10:26

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28