Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дайте ни време на нас - лекарите, и се пазете от Ковид-19

Д-р Костадин Чифлигаров е номиниран за лекар на годината от Пловдив

Напред към новата реалност с лекарите и професионалния им празник точно днес на 19 октомври: имаме разговор с д-р Костадин Чифлигаров, пловдивската номинация за лекар на годината на национално ниво. Той е анестезиолог в интензивното отделение на КАИЛ на УМБАЛ "Свети Георги", заместник - председател на БЛС в Пловдив.

Д-р Чифлигаров описа 2020 година като изключително натоварена и трудна във връзка с пандемията от Ковид 19. 

"Наистина не бях мислил, че в живота си ще ми се наложи да приктикувам професията си във военизирани условия", призна анестезиологът. Той допълни още: "Това са ограничителните мерки, които са важни за нас лекарите, както и опита да пазим самите себе си и да сме сред хората и да ги лекуваме. Това е изключително тежко решение за всеки от нас."

Пловдивският лекар каза, че е трудно да се пребориш с инстинкта за самосъхранение, както и да се реши еднозначно, че трябва да упражняваш професията си, защото някой разчита на теб. "Тази обстановка с Ковид 19 се заформя за по-дълъг период, лекарите започнахме да свикваме с тази мисъл", посочи още д-р Чифлигаров. Според него успяхме като общество да обмислим приоритетите в тази битка с вируса. 

"Ние независимо дали сме в ковидотделение, сме сред хората, научихме се да се пазим", смята още заместник-председателят на БЛС в Пловдив. Той напомни, че най-тежките случаи с интензивна терапия са  на лечение в изградения блок за лечение на Ковид в УМБАЛ "Свети Георги".

"Пазете се много, бъдете малко по-разумни, ограничаването на контактите също е сред тези правила", посъветва той всички слушатели. Мотивът за този съвет е, че все още сме в очакване на ваксина за коронавируса и ще има нови случаи на заразени. 

Трябва ни време, това време обществото може да ни го даде като ограничи контактите, тогава ще имаме възможност да реагираме, и да не се претоварва здравната система, заключи д-р Чифлигаров.

Още от категорията

Твърдата политика към Македония е правилна!

„ След като 75 години в тази държавица е насаждан антибългаризъм, след като се е градила с лъжи и фалшификации, примерно – че бугарите по произход са татаро-монголи, с такива лъжи са се възпитавали редица поколения “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов – дипломат и член на комисията, която преговаря с Македония. „..

публикувано на 27.11.20 в 16:43

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44