Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И "Тренд" измери паритет между ГЕРБ и БСП


След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа към основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври се регистрира стабилизация на нивата от септември, ГЕРБ и БСП остават в практически паритет. 

Това показван данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните партии, институции и COVID-19, реализирано в периода между 3-10 октомври 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18 години.

Това е моментна снимка, като не можем да говорим за преобръщане на нагласите, коментира социологът Анастас Стефанов. Според него канализирането на протестите е сред причините за установения паритет, а обещанията за отпускане на пари от управляващите нямат особена чуваемост и не влияят на нагласите. Обиколките из страната на премиера Борисов с джипа се приемат положително от симпатизантите на ГЕРБ. По този начин, освен публична активност, той успява да демонстрира и присъствие сред партийните структури. За момента БСП изглежда стегната и консолидирана, въпреки конфликтите сред партийния актив, добави Стефанов. 

Моментната снимка сочи сигурни пет партии в следващото Народно събрание, според изследването. Освен ГЕРБ (24.1 на сто) и социалистите (23.6 процента), участие с 15.9 на сто ще има партията на Трифонов, ДПС с 10.2 на сто и "Демократична България" с 8.8 на сто. С реални шансове за представителство остават и формацията около Мая Манолова (3.9 на сто) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) с 3.8 процента. Има наложена спойка между ВМРО и НФСБ, но предстои да се види как ще се развият през следващите месеци. За тях ще е предизвикателство преминаването на 4-процентовата бариера.

Сред по-малките политически формации също не се наблюдава съществена динамика. Разликите са в рамките на стандартното статистическо отклонение.

Партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" на този етап не привлича симпатизанти. 

Не се наблюдава съществена разлика в оценката за работата на парламента, правителството и президента, констатират от "Тренд".

Оценката за работата на парламента продължава да бъде най-ниската от всички институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, докато само 14 на сто дават положителна оценка. При правителството не се забелязва промяна от последния месец, като малко над една пета са склонни да го оценят положително. 48 процента оценяват положително президента, докато 39 на сто са на обратното мнение.

От протестите насам, съдът и прокуратурата отбелязват спад в оценката за своята работа. Въпреки че протестът е насочен срещу прокуратурата, съдът също търпи пасив, възприемайки се като част от една обща система с прокуратурата - съдебната. И двете институции се ползват с малко над една пета положителна оценка и над 60 на сто отрицателна.

Регистрира се и определена динамика в оценката към полицията, констатират анализаторите. Докато непосредствено преди протестите 48 на сто заявяват положителна оценка, а 38 на сто отрицателна, то през октомври 45 на сто декларират отрицателна, а 43 на сто положителна. При армията не се отчита динамика.

След определено повишаване на колебанието в отношението към църквата около COVID-19 и дебатът около посещенията в храмовете по време на празници, през октомври положителната оценка се възстановява на нива от края на миналата година, което я прави институцията в България, която се ползва с най-висока положителна оценка.

След първоначалното успокоение от либерализацията на мерките срещу Ковид- 19, страховете постепенно се покачват, показват данните. През октомври вече две трети от българите са на мнение, че епидемията от коронавирус ще продължи да се развива. Само 15 на сто смятат, че пандемията е затихваща. Ръст се регистрира и в дяловете на тези, които са на мнение, че трябва да се възстановят част от мерките срещу разпространението на болестта, но въпреки това засега половината българи са против възстановяването им. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42