Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Класика и кино" в Европейския музикален фестивал в Пловдив

Цигуларката Мила Георгиева и  пианистът Георги Черкин са солисти на  мултимедийния концерт  „Кино и класика“ в Дома на културата  на 22 октомври. Концертът е от програмата на „Европейски музикален фестивал“ в Пловдив, който е част от Календара на културните събития на града. 

 Диригент е Максим Ешкенази, а визуалното оформление е на  актьора и режисьор Иван Юруков. 

 Програмата „Кино и класика“  е  комбинация от виртуозни класически пиеси и любими филмови хитове.   Ще се изпълнят творби на  Сен-Санс, Чайковски,  Моцарт, Бетовен, както и   и филмова музика  от  Джон Уилям и други филмови композитори. 

 Пианистът Георги Черкин, който работи активно и като оркестратор,  е подготвил  нови версии за цигулка и оркестър на теми от „Междузвездни войни“, цигуларката Мила Георгиева, която за първи път се включва в проекта, е харесала тема за Йода. В  програмата е мизука и от филми като „Хари Потър“, „Карибски пирати“, „Усещане за жена“. 

Премиерно за Пловдив ще бъде изпълнена втора част от Violintango Concerto от  съвременния испански композитор Мелани Местре, която съчетава   бароковата полифония на Бах и страстното танго на Пиацола. 

Проектът „Кино и класика“ се реализира за трети пореден път. През 2014 и 2016 година Оркестърът на Класик ФМ радио представи с огромен успех първите две продукции под същото заглавие в София. 

Цигуларката Мила Георгиева  е дългогодишен концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Активната й кариера на солист е свързана с престижни европейски оркестри като „Гевандхаус“ - Лайпциг, Бамбергския симфоничен оркестър,  Цюрихския камерен оркестър и др. През последните години тя има множество успешни изяви в Европа и България. Носител е на престижната награда „Кристална лира“.

 Георги Черкин е възпитаник на НМУ „Л. Пипков“ и НМА в София, както и на Академия „Санта Чечилия“ в Рим. Кариерата му е свързана с концерти в залите Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Изнасял е клавирни рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Москва, Братислава и др. С Филхармоничен камерен оркестър – Берлин той изнася концерти в Унгария, Полша, Русия и Германия на престижните сцени на Берлинската филхармония и „Гевандхаус“, Лайпциг.

Максим Ешкенази  развива своята музикална кариера в САЩ и България, като изнася много концерти и работи активно с млади музиканти.  Ешкенази работи в училището за сценични изкуства „Колбърн“, където понастоящем е музикален директор, диригент на камерния оркестър и симфоничния оркестър на училището, както и асистент диригент на Консерваторията „Колбърн“. В допълнение към дирижирането, Максим Ешкенази е съветник и консултант на детските програми „Фортисимо в клас“  и „Фортисимо Фамилия“, които той основава в България. От 2010 г. той е движеща фигура в организирането на ежегодния фестивал за популярна класическа музика „Фортисимо Фест“.

В звуковия файл е интервюто с Максим Ешкенази.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юлиян Йорданов води "По пътеките на времето"

Галерия „Възраждане“ представя изложбата живопис и графика „По пътеките на времето“ на световно известния български творец Юлиян Йорданов. Експозицията  потапя зрителя в свят на митологии, легенди, саги и приказни приключения на героите с немалка доза футуризъм и мощна рисувателна драматургия, казва галеристката Красимира Алексиева...

публикувано на 07.05.24 в 10:46

Преге - предаване за света на книгите, 04 - 10 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 04.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Шекспир. Венецианският търговец. 160 стр., 4А, Изток-Запад, 2024. Ларш Кеплер. Паека. 576 стр., ок. 4А, ЕМАС, 2024. Джеймс Патерсън.Крос в смъртоносна хватка. 320 стр., ок. 4А, Хермес, 2024...

публикувано на 07.05.24 в 10:40

Започва "Театър на сенките" в Пловдив

Възпитаници на ОУ „Захари Стоянов“ в пловдивския квартал Коматево се включват в интерактивна Демо работилница, с което стартира празникът на сценичното изкуство, който среща миналото с бъдещето в Пловдив. Това е призмата, през която тази година Сдружение „Арте Визия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив представя хилядолетния  „Театър на..

публикувано на 07.05.24 в 07:30

Днес е Светли вторник, почитаме Св. Богородица

След Великден започва Светлата седмица. Нарича се така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. На Светли Вторник се отдава почит на Богородица.  По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.  Християните се..

публикувано на 07.05.24 в 07:05

Премиера на книгата "Извън обхват" на Евгени Черепов

В Пловдив тази вечер е  премиерата на книгата "Извън обхват" на Евгени Черепов. Издателство Жанет 45 съвместно с литературен клуб  Spirt&Spirit организират представянето на романа в клуб „Петното на Роршах“. Излезе "Извън обхват" на Евгени Черепов Авторът нарича „Извън обхват“ роман пауза, книга за разговора между поколенията...

публикувано на 07.05.24 в 06:34