Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Снимка: БГНЕС


Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до този момент семейството досега не е получавало отказ, а 32-та лева подкрепа са били предвидени за подпомагане на уроците по английски и музика за второкласника. 

Той е съгласен с предложението всички семейства с деца  да получават детски надбавки без значение на доходите им, защото по думите му, може би точно тези 25 стотинки - не толкова заради парите, колкото заради обидата - карат семействата да търсят късмета си извън страната.

„Напълно разбирам хората, които са недоволни, особено трудно се въприема, когато оставаш извън прага за някакви стотинки. В такъв случай социалните работници се опитват – ако има друга възможност за подпомагане, ако семейството наистина има нужда от такова – социалните работници опутват да погледнат от всеки ъгъл и дали има възможност за друго подпомагане“ - коментира Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив.

По нейни данни, в града 15 хиляди семейства получават детски надбавки за 23 хиляди деца. Има два варианта на прага на доход – пълни добавки получават семействата с до 410 лева, а 80% от сумата – тези с доход до 510 лева. В случай, че влезе в сила предложението да отпадне дохода за получаване на детски, от нова година на около 70 хиляди деца в Пловдив ще се падат надбавки.

„Готови сме с план, който трябва да бъде съгласуван и одобрен от Агенцията за социално подпомагане. Мислим за абсолютно облекчаване на гражданите и предвид наплива, който очакваме,  още повече през януари се кандидатства и за винетки за хора с увреждания, които са още 16 000, така че да минават по-леко приемите“, съобщи още Надя Танева.  


Още от категорията

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07

Не се мисли за хората, които реално движат бизнеса

Мерките на Правителството са оправдани, от гледна точка на запазване здравето на населението. Те обаче имат лек икономически привкус – няма добро съчетаване между медицинска необходимост и необходимостта от опазване на икономиката“, заяви бизнесменът Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150..

публикувано на 26.11.20 в 10:48

Днес учителите са много по-подготвени, отколкото през март

„Категорично сме готови да преминем към онлайн обучение и с учениците в началния курс в ОУ „Райна Княгиня“. При нас се обучават общо 900 ученици, като тези – от І до ІV клас – над 400 деца, са разпределени в 20 паралелки. Готови са виртуалните класни стаи, учителите са добре обучени. А вчера проведохме и тест на онлайн платформата,..

публикувано на 26.11.20 в 10:14

Новите мерки няма да засегнат тежко икономиката

"Чисто икономически резултатите от новите ограничителни мерки заради разпространението на коронавируса няма да бъдат толкова негативни, защото няма да има пълно затваряне. Това ще засегне главно сферата на услугите и образованието, а останалите сектори няма да бъдат пряко засегнати". Прогнозата направи по Радио Пловдив макроикономистът проф. Ганчо..

публикувано на 25.11.20 в 16:44