Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

| обновено на 20.10.20 в 17:11


Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап. 

Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта на община Пловдив, заявиха зам.-кметът по благоустройство архитект Невена Балчева, главният архитект на общината Димитър Ахрянов и арх. Иван Делчев, ръководител на екипа, направил промените.

Последният приет Общ устройствен план на Пловдив е от 2007 г. и за 13-те години от тогава са настъпили значителни промени. 30 000 души ежедневно напускат града, за да работят в близките индустриални зони, а между 1000 и 1500 души годишно се заселват в Пловдив.

"Заговори се, че населението на града може да стигне 600 000 души, но за да стане това, трябва да има тежка икономическа криза и емигрантите да се приберат в България. Тогава населението на страната ще стигне 8 милиона души", смята арх. Делчев.

Измененията на ОУП предвиждат например в карето между кв. Коматево, Беломорски и Овощарския институт терените за застрояване да бъдат най-малко 600 кв.м, а новите сгради  – не по-високи от 8 етажа.

Арх. Делчев припомни, общината няма къде да расте на територия, затова трябва да се оползотворят наличните площи по най-добрия начин. Според него скритият ресурс е в индустриалните зони в рамките на Пловдив, които са с до 50 % застрояване и чиито собственици в бъдеще ще се ориентират към индустриалните зони извън града – в Тракия икономическа зона. Тези терени спокойно могат да се отредят за жилищно строителство или зелени площи, посочи арх. Делчев.

Лошото е, че общината не може да обезпечи атаката на частния капитал с необходимата инфраструктура и озеленяване около новите сгради. Правилото е на 1 лв, вложен в жилищна площ, да има 1 лв. за инфраструктура и зелени площи, а сега съотношението е 1:5 в полза на частниците, допълни той. 

Реалистичният срок измененията в ОУП да бъдат внесени в ОбС е втората половина на 2021 г., подчерта арх. Балчева.

Галерия

Още от категорията

Хората приемат мерките срещу К-19, но са раздвоени и объркани

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано - това са някои от изводите от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен между 27 и 29 ноември.  Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват..

публикувано на 30.11.20 в 16:39

България загуби най-много работни места в ЕС

„ През април загубихме най-много работни места в целия Европейски съюз вследствие на коронакризата. Работодателите бяха принудени да освобождават работници, тъй като не можеха да им изплащат компенсации “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той..

публикувано на 30.11.20 в 16:13
Смолянското село Момчиловци

В условия на пандемия туризмът в Момчиловци е под условие

Масови проверки започват в къщи за гости и в хотели преди студентския празник 8 декември, съобщи министърът на туризма Мариана Николова . Тя подчерта, че е възмутена от това, че "някои икономически субекти са решили да погазят законите на страната". Николова заплаши, че при установени нарушения при тези проверки, обектите ще бъдат затваряни до края..

публикувано на 30.11.20 в 16:07

Община Пловдив да каже цялата истина за МБАЛ "Св. Мина"

Четиримата общински съветници от "Демократична България" в Пловдив отчетоха първата година от своята работа. По този повод - разговор с общинския съветник Йордан Иванов . За отчета по повод първата година от работата на ОбС : Нашият отчет пред пловдивската общественост е съществена част от обществения договор. Обещахме прозрачност в решенията на..

публикувано на 30.11.20 в 15:40

Днес е Световният ден за домашни любимци

В световната класация на домашните любимци на първо място е кучето, следвано от котката, на трето място са птиците - от канарчета до големи хищни и екзотични птици. След тях се нареждат аквариумни рибки, различни декоративни гризачи, змии, костенурки, порове и зайци. Екзотичните животни варират от редки влечуги до паяци и охлюви, чият..

публикувано на 30.11.20 в 11:57