Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още петима лекари и училищен директор с ковид, Пловдив засили мерките

109 са новите случаи на Ковид-19 в Пловдив и областта. По данни на РЗИ още петима лекари от града са заразени като в момента се прави епидемиологично проучване на контактите им. 

Сред новите случаи на коронавирус е и директорът на ОУ „Алеко Константинов“ Красимир Ангелов. Той е преподавал на 14-ти октомври като е използвал лични предпазни средства и затова допълнителни мерки не се налагат. В училището има и заразен първокласник, като съучениците му са под карантина, а в училището се увеличава дезинфекцията и контрола върху носенето на маски. 

Съучениците на седмокласник от Средно училище „Патриарх Евтимий“ също са под карантина, след като той е дал положителна проба за инфекцията.

Същите мерки са приложени в ОУ „Васил Левски“ в Хисар и училище „СВ. Св. Кирил и Методий“ в Карлово, в които има по един заболял ученик от втори и трети клас.

За изтеклите 24 часа са хоспитализирани 9 души като един е в тежко състояние, останалите са в задоволително. Свободните легла са 59,  а за интензивно лечение  24.

Междувременно Пловдив засили контрола по спазване на мерките срещу Covid-19. 

В големите търговски вериги в Пловдив се изисква разстояние от 2 метра между клиентите. Проверки има и в градския транспорт за носенето на маски.

За големите хранителни магазини марките не са нови, предупреждението, че трябва да има по-добра организация, за да не се наблюдава струпване на много хора, не притеснява, работещите там, показа проверка ни в обекти в Район Южен:

Смятам, че е наложително да се ограничи заразата колкото е възможно.

Повечето от клиентите също бяха категорични, че контролът трябва да е по-сериозен:

“Твърде невъзпитани хора има и даже, когато бяха затегнати мерките и ги молихме в магазина да има някакво разстояние, не се спазваха“.

“Глоби няма и може би затова се отпуснахме“.

При увеличаващия се брой случаи категорично трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем блокиране на здравната система, подчерта областният управител – Дани Каназирева:

“Можем да отделим още легла, но това означава да преобразуваме други отделения и поставяме по този начин под риск пациентите с другите заболявания, защото не е само Covid“.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28