Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Джендър алтернативи" с кампания срещу езика на омразата

2
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

От фондация „Джентър алтернативи“  обявиха началото на кампанията за борба с езика на омразата. Експертите работят заедно с 30 младежи от Пловдив и областта. Това се ученици на възраст от 12 до 17 години, които са предложили различни дейности, по които да изработят концепции за противодействие. 

Младите хора ще направят тв-реклама,  ще напишат пресъобщение, изработили са билборд постер, предстои запис на радиореклама и видео за проекта насочен срещу омразата в обществото. Екипите ще презентират резултатите в 16-те дни срещу насилието от 25 ноември тази година.  

Така се изпълнява европейският проект «HIT“ – «Екипи за противодействие на омразата: млади хора срещу езика на омразата към мигранти и малцинства, чрез творчески кампании и младежко участие».  

Българските младежи работят в партньорство с 6 организации от различни държави - Англия, Италия, Испания, Кипър, Гърция и Германия. Целта на проекта е да разработи нов модел за овластяване на младите хора в Европа за справяне с расизма, ксенофобията и дискриминацията насочени към мигрантите. 

Продължителността на проекта е 24 месеца, или до 31 декември. Той се съфинансира от Европейската комисия по програма „Права, равенство и гражданство“. Общата стойност за България е 50 000 евро, като за всички държави участнички от ЕК да отпуснали 500 000 евро. 

Следващата цел на „Джентър алтернативи“ е проект за противодействие на онлайн тормоза сред младите. Това е особено силно разпространено дейстие, защото децата ни реално живеят в социалните мрежи, посочиха от фондацията. 

Последният случай е от малко населено място до Пловдив, където момче изнудва момиче на 14 години с тяхно видео. Наложила се е намесата на ГД БОП и прокурорите, за да спрат разпространението на засягащото личното достойнство на девойката - съдържание, посочи адвокат Милена Кадиева от „Джентър Алтернативи“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Неистова жега до 40 градуса прогнозират за днес

В 18 области е обявен оранжев код заради високите температури, а в останалите 10 жълт код. Сред тези с оранжев код са Пловдив и Пазарджик. Максималните температури ще са между 35 и 40 градуса.   Очакваната максимална температура за Пловдив е 39 градуса.  Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб,..

обновено на 13.08.24 в 10:36

Гасят последните тлеещи огнища край Златосел и Свежен

Около 100 пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местно население и днес участват в потушаването на пожара във вилна зона "Дондуково", между брезовските села Златосел и Свежен. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив, старши комисар Васил Димов.  По думите му,..

обновено на 13.08.24 в 10:28

Потушават окончателно пожарите край Златосел

Овладян е пожарът във вилната зона на Златосел в община Брезово, съобщи тази сутрин кмета на общината Калин Калапанков, в чийто землища горят пламъците. Остава днес да се потушат изцяло, прогнозира той.   4 масивни вили са  изгорели,  унищожени са и други 6 други дървени постройки. Така общо изпепелените сгради са 10, много повече са спасени...

обновено на 13.08.24 в 10:11

Министър Калин Стоянов идва за оставката на Георги Чергов

Очаква се министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да пристигне в пловдивската дирекция на МВР заради случая, при който 7-годишно дете застреля баща си на работното му място в сградата на Специализираните полицейски сили в Пловдив.  Убитият 49-годишен полицай Николай Филипов е бил служител на сектор „Специални тактически действия“.  Заради..

обновено на 13.08.24 в 10:10

Колеги на убития полицай намерили детето му с пистолет в ръка

Дисциплинарна проверка ще изяснява има ли някакви пропуски в дейността на служителите на сектор СПС и в какво се изразяват те, както и кои са лицата, допуснали такива нарушения. Това заяви пред журналисти директорът на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов по повод нелепия инцидент, при който полицай бе застрелян от 7-годишното си дете на..

обновено на 13.08.24 в 10:10