Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагъл предизборен бюджет и малки пенсии


Оценка слаб 2 даде за предизборния бюджет за 2021г.  Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика. Нарече го и безотговорен.

А даваните на пенсионерите по 50 лева  месечно до март, определи като щедро раздавне, но това е на всички нива.

Конкретно за размера на пенсиите експертът каза, че е съгласен с казаното от социалния министър Сачева, че  сега не може да има преизчисление на пенсиите, защото, това е дългосрочна политика, необходимо е време и пенсионна реформа, а сега за това няма време. Той припомни, че ще се повишат най-ниските пенсии от 250 на 300 лева, както и най-високите, от таван 1200 те ще стигнат до 1440 лева, останалите с по 5 процента. 

От 12 години не е имало преизчисление на пенсиите. Но до днешната ситуация се стигна заради демографската ситуация. Парите вървят надолу, защото се увеличава броят на пенсионерите, а намалява броят на младите хора. Има нужда от реформа в целия пенсионен модел.

Вулджев предложи свой вариант на осигуряването на пенсия , и той е с отриването от всеки на своя сметка  и според него, това е единственият начин да има пари за пенсии.

Той коментира и частните пенсионни фондове, за които каза, че единственият им  плюс е в това, че нямат дефицит, но са с ниска доходност, няма инвестиционни подходи, не се управяват правилно. Затова и Кодекса за социално осигуряване трябва да се промени.

Частните осигурителни фондове сега си прибират рентата от днъкоплатците.

Синдикатите мълчат, държавата мълчи, важно е поне да започне да се обсъжда пенсионната реформа, защото сега се мълчи, каза още Вулджев, а като вероятни причини посочи това, че от самите синдикати и частните пенсионни фондове, може да има търговски интерес, това се отнася и за държавата.

Интервюто с Георги Вулджев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56