Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нагъл предизборен бюджет и малки пенсии


Оценка слаб 2 даде за предизборния бюджет за 2021г.  Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика. Нарече го и безотговорен.

А даваните на пенсионерите по 50 лева  месечно до март, определи като щедро раздавне, но това е на всички нива.

Конкретно за размера на пенсиите експертът каза, че е съгласен с казаното от социалния министър Сачева, че  сега не може да има преизчисление на пенсиите, защото, това е дългосрочна политика, необходимо е време и пенсионна реформа, а сега за това няма време. Той припомни, че ще се повишат най-ниските пенсии от 250 на 300 лева, както и най-високите, от таван 1200 те ще стигнат до 1440 лева, останалите с по 5 процента. 

От 12 години не е имало преизчисление на пенсиите. Но до днешната ситуация се стигна заради демографската ситуация. Парите вървят надолу, защото се увеличава броят на пенсионерите, а намалява броят на младите хора. Има нужда от реформа в целия пенсионен модел.

Вулджев предложи свой вариант на осигуряването на пенсия , и той е с отриването от всеки на своя сметка  и според него, това е единственият начин да има пари за пенсии.

Той коментира и частните пенсионни фондове, за които каза, че единственият им  плюс е в това, че нямат дефицит, но са с ниска доходност, няма инвестиционни подходи, не се управяват правилно. Затова и Кодекса за социално осигуряване трябва да се промени.

Частните осигурителни фондове сега си прибират рентата от днъкоплатците.

Синдикатите мълчат, държавата мълчи, важно е поне да започне да се обсъжда пенсионната реформа, защото сега се мълчи, каза още Вулджев, а като вероятни причини посочи това, че от самите синдикати и частните пенсионни фондове, може да има търговски интерес, това се отнася и за държавата.

Интервюто с Георги Вулджев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22

Предсрочните избори ще затвърдят статуквото

„Ако политическата ситуация у нас остане нестабилна и след извънредни парламентарни избори, в икономически план това ще означава забавено развитие, по-висока инфлация от тази, която трябва да имаме, нерешаване на проблемите. Изборите само затвърждават статуквото на олигархията и начините да печели и краде от всички хора“, това заяви в интервю..

публикувано на 27.03.24 в 10:22