Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Попов е новият президент на ГК "Хеброс"

Проф. Николай Попов (вляво) пое ръководството на ГК "Хеброс"
Снимка: Община Пловдив

Професорът от Националната спорта академия Николай Попов е новият президент на гребен клуб „Хеброс“ – Пловдив. Той поема управлението на клуба от олимпийската шампионка Сия Келбечева, която го ръководеше в продължение на 21 години от създаването му. Изборът на проф. Попов стана на общо събрание на клуба, където бяха одобрени и двама членове на управителния съвет – Лъчезар Пенчев и Иван Попов.

Новото ръководство си поставя високи цели, свързани и с предстоящото Световно първенство за юноши и девойки, което ще се проведе в Пловдив от 11 до 15 август 2021 година. Целта е минимум три лодки от клуб „Хеброс“ да се преборят за място в националния отбор на България и да бъдат конкурентоспособни в световния гребен елит. Проф. Николай Попов заяви, че поема клуба с амбиция да запази постигнатото и да надгради с нови постижения. „Хеброс“ ще продължи да бъде водещият клуб в българския гребен спорт, категоричен е той.  Вярвам, че можем отново да създадем олимпийски  и световни шампиони  при жените и при мъжете – не скри оптимизма си новият управител на гребния клуб.

В „Хеброс“ си поставят и високи цели за популяризиране на гребния спорт след най-младите пловдивчани.  В момента клубът има над 80 гребци. „Искаме да покажем нашия спорт на още деца и младежи, които да почувстват радостта от гребането. В следващите дни ще направим Ден на отворените врати на гребен клуб „Хеброс“, за да запознаем с условията за спорт при нас на гребния канал най-напред на родителите на нашите най-млади гребци. Но също така и всички техни приятели, които биха искали да опитат как се влиза с лодка на вода.“ – каза Иван Попов.

В Деня на отворените гребен клуб „Хеброс“ ще показва не само лодките, но и залите за тренировки, условията за поддържане на хигиена след тренировките. За да знаят родителите как децата им се подготвят за спортни постижения, както и да се запознаят лично с треньорите на клуба.

„Имаме проект, в който наши треньори и успешни състезатели от клуба ще посещават училищата, за да покажат с тренажори как се гребе и как се става елитен състезател по гребане. Ще показваме и специален филм за успехите на клуба в гребния спорт, за да мотивираме учениците да започнат да тренират.“ – заключи  Иван Попов.

Президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков заяви, че усилията да се привличат млади гребци в клуб „Хеброс“ са сред най-успешните в България. Това прави този сравнително млад клуб най-успешният сега у нас – каза Нейков. Под негово ръководство федерацията ще направи постъпки в България да бъде приложен опита на Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Великобритания най-добрите гребци да имат приоритетен достъп до елитни университети, а не само до Националната спорта академия.

С пари от федерацията е закупен и нов модерен скиф на най-добрия гребец и национал на „Хеброс“ Кристиян Василев на стойност 15 хиляди евро. С него той  ще се готви за участие на олимпийските игри в Токио догодина.

Георги Титюков – заместник кмет на Пловдив съобщи за това как община Пловдив подпомага гребните клубове в града. През тази и през миналата година са отпуснати по 70 000 лева за покупка на лодки. С тях клубовете са закупили от най-добрите китайски лодки, както и лодки втора ръка от световния лидер „Филипи“. Всяка година общината плаща по 120 000 лева на фирма „Напоителни системи“ за покупката на 4 милиона кубически метра вода, с която се пълни Гребният канал. Още толкова отива и като наем за съоръжението в Басейнова дирекция Пловдив. За световното първенство през 2021 година ще вложим средства за покупка и ремонт на понтоните, от които гребците вкарват лодките си във водата, както и за неголеми ремонти на сгради на Гребния канал, заключи заместник-кметът Титюков.

Председателят на организационния комитет на Световното първенство по гребане за младежи в Пловдив през 2021 година Иван Попов съобщи, че вече са постъпили заявки от супер-силите в този спорт: Канада, САЩ, Нова Зеландия и Австралия. Очаква се масовите заявки за участие да постъпват в организационния комитет от януари до март следващата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Ахметджан Ершимшек

Ахметджан Ершимшек е новият треньор на "Марица"

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на "Марица" (Пловдив), съобщиха официално от клуба. Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на тима в последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера и от сезон 2016-2017 е помощник на легендарния наставник Джовани..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

С аплодисменти и на крака общинските съветници посрещнаха шампионките от волейболен клуб Марица Пловдив, които в началото на днешната сесия показаха спечелените трофеи през тази година – Купата на България и Шампионската титла. Отборът на "Марица" спечели за поредна година и двете титли в страната.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас..

публикувано на 25.04.24 в 09:15

Благотворителен базар в село Калековец

В празничния ден на Цветница, Сдружение "Жените днес" с. Калековец, Кметството в селото и НЧ "Пробуда - 1927" организират Благотворителен базар. Целта на инициативата е да се съберат средства за поставяне на паметна плоча на Мария Атанасова.   Мария Георгиева Атанасова е български летец-пилот, първата жена командир на тежък тип самолет в света,..

обновено на 24.04.24 в 15:30