Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дебютно парче на пловдивска група влезе в "БНР Топ 20"

| обновено на 26.10.20 в 19:03
4
Two Hours Away
Снимка: Румен Куртев

"Нямам сили" така се казва дебютната песен на пловдивската група "Two Hours Away", която влезе в престижната музикална класация "БНР Топ 20". Вече седмица клипът на парчето е публикуван в социалните мрежи и се радва на сериозна популярност.

"Two Hours Away" събира петима, отдадени на музиката пловдивчани. Трима от тях са професионални музиканти, а другите двама, които са и създателите на групата - юрист и икономист. 

Групата има готови общо осем авторски песни, които ще представя през няколко месеца на своята аудитория. Момчетата са готови и за концерти "на живо", когато ситуацията позволи това да се случи.

Вижте клипа и чуйте още за песента "Нямам сили", както и за историята и плановете на "Two Hours Away", в интервюто на Милко Петров с Александър Данев, вокалист на "Two Hours Away". 

История и име на групата - разказ в първо лице от нейните създатели - Александър Данев и Константин Христов

Александър Данев (вокал): „С Константин Христов (Костя) сме приятели още от ученическите години. Запознахме се случайно, отново покрай музиката. Свирихме на една сцена, в две различни банди. Скоро след това видяхме, че ни свързват много повече неща от музиката и станахме и приятели. Така дойде и идеята да пишем музика. Вече и двамата бяхме в студенти – аз в София, (СУ – Право), а той във Великобритания (University of Exeter, London School of Economics). Two Hours Away беше именно часовата разлика между нас. Днес аз живея в София, а Костя и останалата част от бандата в Пловдив – и Two Hours Away продължава да бъде актуално име. След първите ни творчески опити, решихме, че искаме текстовете на песните ни да бъдат на български език. Някъде в този момент към ядрото на групата се присъедини и Кристиан Желев (АМТИИ – пиано и ударни), който е нашият барабанист, както и човекът, който се занимава с продукцията на музиката ни. Вече имахме идея какво искаме да правим – модерно звучаща музика (поп), в който се чуват музикалните ни вдъхновения от 60-те, 70-те и 80-те години. След като завършихме висшите си образования (в което време не спирахме да пишем музика), решихме да работим по студийното записване на съществуващите ни вече песни, както и по аранжиментите за живото им изпълнение. Тогава към групата се присъединиха Симеон Гърнев (бас), и Евелин Демирев (клавишни, вокали), които, заедно с Кристиан, са музиканти по образование и професия.
„Нямам сили“ е дебютното ни парче. За мен (Александър) това е песента, която да си пуснеш в неделя, когато не искаш да влизаш в забързаното ежедневие, което идната седмица ще поднесе.“

Константин Христов (китара): "За мен песента описва момента, в който имаш нужда от минутка, преди да се хвърлиш обратно в хаоса; инстинктивната съпротива към това да напуснеш убежището си, независимо дали то е място, човек или занимание.
Идеята за парчето се появи преди повече от година, в неделя следобед, на терасата на Сашо в София. Бяхме седнали с кафетата, да хванем последните часове слънце и да позяпаме Витоша преди аз да тръгна обратно за работа на сутринта. Заглавието дойде от Сашо (както често се случва), докато ме убеждаваше да приключваме за деня. Текста пък довърших аз, в центъра на Будапеща (за по-удобнo), две седмици по-късно.
По музиката работихме месеци наред заедно със Сашо, Кристиан, Симеон, Евелин и Владислав Мичев (brass)". 

Видео 

Two Hours Away - ''Нямам сили''
Режисьор на видеоклипа на „Нямам сили“ е Жоро Ставрев. "Заедно с него представяме само едно от възможните тълкования за посланието на песента и смисъла на израза „нямам сили“ Репетираме и записваме в Пловдив, във всеки момент, в който можем да нагласим графиците на всички, така че да съвпаднат. Скоро искаме да свирим вече на живо, затова се надяваме и да се подобри обстановката в страната, свързана разпространяването на COVID-19", казват момчетата от Two Hours Away.


Two Hours Away – Нямам сили - https://www.youtube.com/watch?v=if_KjdV13Ek

Music Label: Architecture Productions
Music: Aleksander Danev, Konstantin Hristov 
Arrangement: Two Hours Away
Lyrics: Konstantin Hristov
Vocals: Aleksander Danev
Guitars: Konstantin Hristov
Keys and Backing vocals: Evelin Demirev
Brass: Vladislav Michev
Bass: Simeon Garnev
Drums and Percussion: Kristian Jelev
Mixing & Mastering: Kristian Jelev (Architecture Productions) 

Video:
Directed and Produced by: Joro Stavrev (KINO Film Company)
https://www.kinofilmcompany.com/
Starring: Bozhana Manovska


Галерия

Още от категорията

Какво търсят емоционално интелигентните деца

Няма неемоционални деца. Всички те, както и възрастните, изпитват ежедневно широк спектър от емоции. А начинът, по който те ги разбират, определя начина, по който ще ги изразяват. Емоционално интелигентните деца търсят неагресивни начини за общуване и заявяване, могат да се радват на успехите си, могат да се справят и с неуспехите. „Опознай..

публикувано на 24.11.20 в 15:07

Онлайн e водещото кариерно изложение Career Show 2020

Водещото кариерно събитие в България - Career Show 2020 - ще се проведе на 24 и 25 ноември изцяло онлайн.  Целта на Career Show е да свърже квалифицирани кадри с подходящите за тях работодатели и да направи процеса по подбор на персонал максимално ефективен. Интересът към събитието тази година е изключително засилен. В него ще вземат участие..

публикувано на 24.11.20 в 09:07

Матей Матеев с изложба живопис във "Възраждане"

Изложба живопис „Какво направих“ на Матей Матеев ще се открие в двора на галерия “Възраждане“ в Стария град. В нея художникът включва картини със сюжети от негови любими цветя, от Атон и реплика към Владимир Димитров - Майстора.  Идеята е с красотата на цветята и енергията на места като Атон да се защитим във времето не само на вируса, но и..

публикувано на 24.11.20 в 06:38

Музиката на Чайковски в пловдивската библиотека

Концерт, посветен на 180 годишнината от рождението на Пьотр Илич Чайковски ще бъде изнесен в пловдивската библиотека "Иван Вазов" по инициатива на с дружение „Изкуство във времето“.  В концерта участват: Павел Генов – цигулка, Никола Николов – виолончело, Злателина Коларова – пиано, Цвета Панчева – сопрано. Гост-солист – Валентина..

публикувано на 24.11.20 в 06:36

Intelligent Music Project с нов албум и турне през 2021 г.

През февруари 2021 година предстои да излезе шестият албум на Intelligent Music Project, който е озаглавен “The Creation“. В него специално участие ще вземат Джон Пейн, Карл Сентанс, Ричард Гризман, както и барабанистите Тод Зукърман от Styx и Боби Рондинели, който е бил част от Rainbow и Black Sabbat. Основен вокалист отново ще бъде Рони..

публикувано на 23.11.20 в 11:04