Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Закона за агрохранителната верига има абсурди

Приключи общественото обсъждане по проекта на наредба на новия Закон за агрохранителната верига. По време на обсъждането в Министерството на земеделието, производителите на мед и пчелни продукти задават въпроси и търсят аргументи за някои текстове, но не получават отговор.

Странно е ограничаването на преките продажби на мед в области, които не граничат с тази на пчеларите. Петко Симеонов, председател на сдружение „Биологично пчеларство“ заяви:

„Проблемът е, че не се допитаха до пчеларите при приемането на новия Закон за агрохранителната верига“. Наредбата се позовава на членове на закона. Там е записано, че продуктите трябва да се продават в областта, в която са произведени или в съседна на нея. До сега пчелният мед можеше да се продава на територията на цялата страна. До сега от Министерството на земеделието няма поет ангажимент, че ще  се съобразят с предложенията на пчеларите. Опция е Законът за агрохранителната верига да бъде променен, защото ограниченията идват от там. Предстои ни битка. Пчелният мед сега и с ковид пандемията се търси, в България има голямо разнообразие, а така са ограничени производители и потребители. Поставихме въпрос на каква база министерството е решило, че 2000 кг. са достатъчни за пряка продажба от производител. Останалите трябва да преминат през преработка и получат код за продажба в търговски вериги. Не видях мотивация и методика за това изчисление. До сега няма никакъв отговор, но очаквам ограничението да се промени в позиция нагоре“, уточни Петко Симеонов.  

Интервюто с Петко Симеонов е в звуковия файл.


Още от категорията

Да помогнем на Георги да живее

Светът ще е далеч по-добър и красив, ако обичаме повече и сме по-добри, всеки ден. Георги Китипов е на 20 години, учи и работи. Той е един прекрасен млад човек, който винаги дава всичко за другите, но сега има нужда от помощ, в тежката си битка с рака. След три рецидива на рака, днес той се бори с най-коварния.  През месец декември,..

публикувано на 04.12.20 в 13:55
Акад. Богдан Петрунов

Ваксината срещу Ковид ще се поставя на здрави хора

Локдаун е думата на годината. А Ковид - 19 превзе живота ни. Не само като загуби и страх, но и непрекъснато в общуването. И все повече. Панацея ли е  ваксината за коронавируса ? Коментар на академик Богдан Петрунов , имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Академик Петурнов смята, че  са необходими години за..

публикувано на 04.12.20 в 10:55

Д-р Бакърова от Смилян работи всеотдайно в ковид-кризата

Д-р Снежана Бакърова е джипи в родопското село Смилян с 1800 души население. Практиката и е повече от 30-годишна и обхваща освен Смилян  и други селища и махали в региона, Арда, Могилица, а някои места  са толкова отдалечени и трудно достъпни, че се е налагало да се качи на кон, за да стигне до болни хора.  В интервю за Радио Пловдив д-р Бакърова..

публикувано на 04.12.20 в 10:42
Четиригодишният Виктор от Пловдив

"Българската Коледа" и мечтите на Виктор от Пловдив

Виктор е от Пловдив. Ражда се с хидроцефалия, впоследствие го диагностицират с Детска церебрална парализа. Отключва и епилепсия. До преди година е казвал само отделни думички. Днес се съгласява дори да даде интервю по телефона, макар и с помощта на майка му. По детски, момченцето обяснява, че е на 4 години, обича да гледа филмчето „Пепа..

обновено на 04.12.20 в 09:17

Свободата съдържа ограничаване, а това е цивилизацията

Докато има разказ, докато хората разказват, човешкото съществува. Щом спрат разказването, щом говоренето ни се превърне не в разказ, а в спорене, във вдигане на лозунги, тогава човешкото започва да губи сила. Тези думи на философа литературовед Цветан Тодоров припомни преподавателят от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“..

публикувано на 03.12.20 в 17:17