Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Включването на специалистите в Covid-отделенията е под условия

Здравният министър проф. Костадин Ангелов отправи призив към специалистите в доболничната помощ и студентите по медицина да помогнат на колегите си, които работят в Ковид-отделенията. Ръстът на пациентите с коронавирус, големият брой на заразените лекари и изтощението им налага търсенето на медици на първа линия. 

В интервю за Радио Пловдив д-р Георги Ставракев, председател на Националната асоциация на специалистите в доболничната помощ заяви, че първо трябва да се уточнят начините и формите за привличане на специалистите във включването им в лечението на пациентите с Ковид-19. 

„Това може да стане на доброволен принцип и при определени условия. Трябва да е ясен начинът, по който ще бъде договорена тази дейност, заплащането им, както и мерките за безопасност, които ще се наложат", подчерта той.

Д-р Ставракев обясни, че в момента специалистите не получават никаква сигурна сума и тяхното възнаграждение зависи от извършената от самите тях месечна медицинска помощ. „Много е важно каква ще бъде компенсацията и защитата им при контакт с коронавирус, защото при заразяване те остават без финансови средства. Има много детайли, които трябва да бъдат уточнени“, коментира той. 

Отправен бе призив към МЗ централизирано да снабдява със защитни средства, не само държавните болници, но и всички медици, независимо къде работят. В момента и специалистите в доболничната помощ и семейните лекари сами и със собствени средства се снабдяват с предпазни средства. Лекарят повтори, че безопасността на колегите му трябва да бъде гарантирана.

Георги Ставракев би поел подобна отговорност при определени условия и добави, че решението на всеки ще бъде лично. Той добави, че повечето специалисти са в предпенсионна или в пенсионна възраст и в този смисъл попада в рисковите групи. 


Още от категорията

По-топъл от обичайното ще е декември в Южна България

Декември ще започне със студено време. Във вторник облачността от запад ще се разкъсва и намалява, над по-голямата част от страната до предимно слънчево. В сряда вятърът ще отслабне, в Дунавската равнина ще е от изток-североизток - до умерен, в Южна България ще стихне. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. В..

публикувано на 01.12.20 в 07:54

Хората приемат мерките срещу К-19, но са раздвоени и объркани

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано - това са някои от изводите от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен между 27 и 29 ноември.  Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват..

публикувано на 30.11.20 в 16:39

България загуби най-много работни места в ЕС

„ През април загубихме най-много работни места в целия Европейски съюз вследствие на коронакризата. Работодателите бяха принудени да освобождават работници, тъй като не можеха да им изплащат компенсации “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той..

публикувано на 30.11.20 в 16:13
Смолянското село Момчиловци

В условия на пандемия туризмът в Момчиловци е под условие

Масови проверки започват в къщи за гости и в хотели преди студентския празник 8 декември, съобщи министърът на туризма Мариана Николова . Тя подчерта, че е възмутена от това, че "някои икономически субекти са решили да погазят законите на страната". Николова заплаши, че при установени нарушения при тези проверки, обектите ще бъдат затваряни до края..

публикувано на 30.11.20 в 16:07

Община Пловдив да каже цялата истина за МБАЛ "Св. Мина"

Четиримата общински съветници от "Демократична България" в Пловдив отчетоха първата година от своята работа. По този повод - разговор с общинския съветник Йордан Иванов . За отчета по повод първата година от работата на ОбС : Нашият отчет пред пловдивската общественост е съществена част от обществения договор. Обещахме прозрачност в решенията на..

публикувано на 30.11.20 в 15:40