Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Необходими са данъчни стимули за бизнеса и потреблението

Бюджетът на 2021 ще бъде бюджет на трудна година, в която обаче се залага да започне възстановяване на БВП на положителна територия, прогнозира икономическият анализатор и член на Стратегическия съвет на президента Румен гълъбинов.. Според него за цялата следваща година едва ли ще стигнат нивата от времето преди кризата, но надеждата, е че че светът ще се пребори с последиците от коронакризата.

Гълъбинов коментира, че заложеният в проекта дефицит от близо 5 милиарда лева не е чак толкова голям в сравнение с това, което ще направят други европейски страни от еврозоната. Той поясни, че има достатъчно финансови механизми, които държавата да използва.

"Можем да вземем и нови заеми в лимита от 10 милиарда лева за туширане на дефицита, за важни социални разходи и за възстановяване на икономиечската активност".

Добре е да се помисли за удължаване на програмата 60:40 до средата на годината, както и да се разшири нейният обхват, за да могат повече фирми да се възползват от него. Уместно за подпомагането на малкия и среден бизнес е повишаване на лимта за ДДС на 100 000 лева, а под този праг да се плаща патентен данък. По мнението на Гълъбинов е нужно стимулиране на потреблението чрез намаляването на ДДС върху храните и лекарствата, както и необалгаемият мининмум на доходите да бъде около нивото на минималната работна заплата. 

Анализаторът обобощи, че не прогнозира проблем да се изпълнят заложените по- високи социални разходи, но направи уговорка, че всяка планирана дейност, каквата е и бюджетът, е предпоследна. 

Особено важно, по думите му, е как ще се развие здравната картина.Още от категорията

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11

Започва ремонт на най-разрушения път в област Пловдив

Как ще се подобрява инфраструктурата между по-малките населени места в Пловдив област, разговор с кмета на Брезово  Христо Енков . След едногодишна усилена работа между общините Брезово и Раковски, и институциите, бе одобрен и финансиран много важен проект за двете общини, рехабилитация чрез полагане на нова асфалтова настилка на пътя Брезово –..

обновено на 15.01.21 в 11:19