Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Необходими са данъчни стимули за бизнеса и потреблението

Бюджетът на 2021 ще бъде бюджет на трудна година, в която обаче се залага да започне възстановяване на БВП на положителна територия, прогнозира икономическият анализатор и член на Стратегическия съвет на президента Румен гълъбинов.. Според него за цялата следваща година едва ли ще стигнат нивата от времето преди кризата, но надеждата, е че че светът ще се пребори с последиците от коронакризата.

Гълъбинов коментира, че заложеният в проекта дефицит от близо 5 милиарда лева не е чак толкова голям в сравнение с това, което ще направят други европейски страни от еврозоната. Той поясни, че има достатъчно финансови механизми, които държавата да използва.

"Можем да вземем и нови заеми в лимита от 10 милиарда лева за туширане на дефицита, за важни социални разходи и за възстановяване на икономиечската активност".

Добре е да се помисли за удължаване на програмата 60:40 до средата на годината, както и да се разшири нейният обхват, за да могат повече фирми да се възползват от него. Уместно за подпомагането на малкия и среден бизнес е повишаване на лимта за ДДС на 100 000 лева, а под този праг да се плаща патентен данък. По мнението на Гълъбинов е нужно стимулиране на потреблението чрез намаляването на ДДС върху храните и лекарствата, както и необалгаемият мининмум на доходите да бъде около нивото на минималната работна заплата. 

Анализаторът обобощи, че не прогнозира проблем да се изпълнят заложените по- високи социални разходи, но направи уговорка, че всяка планирана дейност, каквата е и бюджетът, е предпоследна. 

Особено важно, по думите му, е как ще се развие здравната картина.Още от категорията

Затварянето е спирала, в която движението е само надолу

За справедлива компенсация заради затварянето на дейности настояват браншове, засегнати от въвеждането на по - строги мерки срещу коронавируса. Очаква се предложения от здравния министър частичен локдаун да влезе в сила от петък - 27 ноември. Пред Радио Пловдив  Румяна Любенова , управител на туристическа агенция, коментира, че спрямо този..

публикувано на 24.11.20 в 16:13

Студентите от поколението Z са подготвени за виртуално обучение

Четирима студенти вече преподават в ОУ „Княз Александър I“ в Пловдив, като заместват болни или карантинирани учители. „ Много от нашите студенти от IV курс вече работят в базовите училища и детски градини и заместват болни учители “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Галин Цоков от ПУ „Паисий Хилендарски“. „ В университета ние..

публикувано на 24.11.20 в 16:12

Конспиративни теории за Ковид-19 успешно виреят и в България

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел да се намали населението на земята. Данните са от социологическото проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“. Анкетирани са 1008 души от 02. 11. До 10. 11. 2020 година. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен..

публикувано на 24.11.20 в 16:07

Защита от държавата очакват търговските обекти при локдаун

Здравният министър и НОЩ запознаха Бойко Борисов с актуалната здравна обстановка, извънреден брифинг пък начерта мерките заради нарастващия брой 666,5 болни с Ковид-19 на 100 000 души от населението. "Мерките влизат в сила от 27 ноември, те налагат затваряне на повечето дейности в държавата, заедно ще наложим локдаун", каза здравният министър..

публикувано на 24.11.20 в 10:00

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев , специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма.  Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от..

публикувано на 24.11.20 в 09:06