Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фестивалът Синелибри се открива в Пловдив

Международният кино-литературен фестивал Синелибри  се открива в Пловдив  в Лъки Дом на киното. Той е единствена по рода си у нас, представя на голяма екран нови филмирани литературни поризведения. 

Пловдив е включен във Фестивалната програма от първото издание на феста през 20015г. 

Тази година  той се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към  Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. 

Откриването тази вечер е с  документалния филм „Мълчание с достойнство“ на режисьорката Адела Пеева. Филмът е посветен на знаковия творчески тандем Ирина Акташева и Христо Писков, режисьори на филми като „Понеделник сутрин“, „Лавина“ и „Само ти, сърце“. 

В програмата в  Пловдив до 7 ноември  има 16 филмови премиери в конкурсна и паралелна програма.

Сред акцентите са амбициозната копродукция „Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани, екзистенциалната криминална комедия „Кръстницата“ с Изабел Юпер, една от иконите на съвременното френско кино, позната и в ролята на мадам Бовари, политическата драма на Алехандро Аменабар „По време на войната“ и експерименталната комедийна драма „Зеровил“ на Джеймс Франко, своеобразно намигване към Куентин Тарантино и „Имало едно време в Холивуд“.

Синелибри Пловдив 2020 се реализира с подкрепата на посолствата на САЩ, Италия, Испания и Франция.

В звуковия файл е интервюто с Кремена Димитрова.


Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 28.11.- 04.12.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 11. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Ши Юкин. Чудните дела на съдия Бао. Т. 3. 400 стр., тв./м. к.  ок. 3А,/ 4А, Изток-Запад, 2020. Проспер Мериме. Кармен. 64 стр., ок. 2А, Фама, 2020. Гилберт Адеър. Мечтатели. 176 стр., 3А, Кръг,..

публикувано на 30.11.20 в 10:17

В "Срещите" разговор за светците и светостта

В обърканото ни време, в дните ни - дни на война, „Срещите” ви предлагат разговор за святостта и светците. Защото, тя святостта, е вложеният в човека стремеж за усъвършенстване. Гости на  предаването - Петко Атанасов и Петър Граматиков. И както казва Чоран: "Интересен е пътят, по който един човек се отказва от себе си, за да поеме кръста на..

обновено на 28.11.20 в 09:17

"Глина" - новият български роман

"Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си." Срещаме ви с Виктория Бешлийска - автор на блога "По дирите на думите"  ( Words Do Worlds) и инициативата "Обичам българските..

обновено на 27.11.20 в 14:48

"Извънредни мисли" - носталгия с надежда

По време на карантината през пролетта, излъчихме 28 епизода от поредицата “Извънредни мисли”. Това е рубрика, провокирана от новите изпитания на времето, в която всеки събеседник отговаряше на три въпроса. На прагът на втората карантина за 2020-та ви срещаме с още от извънредните мисли на още много наши събеседници, развиващи се в..

обновено на 27.11.20 в 12:40

Ще бъде сложно и трудно, но по-добре да спрем за малко

Във времето за култура, в което тя все повече си виртуализира и намалява, как се справя с липсите пловдивската  джаз певица Мирослава Кацарова.   Много трудно се справяме артисти, които сме свикнали да излизаме на сцена и да общуваме с публиката, никога не сме подозирали, че ще живеем в такова време, това е много ощетяващо.   Но певицата..

публикувано на 27.11.20 в 11:26