Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 лекари стоматолози полагат Хипократова клетва

45-ти випуск от 145 лекари по дентална медицина изпраща днес Медицинския университет в Пловдив. 

През 2020-та  се отбелязват 50 години от основаването на стоматологичния факултет. 

За първи път тържествената промоция на випуска стоматолози ще се проведе на открито в парковото пространство при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки.  

Завършващите 100 българи и 45 чужденци (от Великобритания, Италия, Германия, Кипър, Сирия, Турция, Украйна и Швеция) ще получат дипломи и ще положат професионалния обет - Хипократовата клетва. От този ден те започват професионалната си реализация като лекари по дентална медицина. 

Седем дипломанти са с «отличен» общ успех (над 5,50) от следването и от държавните изпити. Двама са отличниците на випуска – Любомир Ченчев и Алекси Николов, които се дипломират с равен общ успех – отличен 5.85 от следването и от държавните изпити.

Сред отличните англоезични студенти е Константина Далакура (Гърция), която ще поднесе приветствие от името на чуждестранните студенти. 

Честта да водят полагането на Хипократовата клетва ще имат отличниците Ангелина Деянова (от българските студенти) и Нур Фатима Бари (от англоезичните студенти). Тази година за „Промотор“ от факултетската колегия е определен проф.  д-р Джошуа Мошонов от Израел (Факултет по дентална медицина на Hebrew University - Hadassah, Jerusalem, Israel), доктор хонорис кауза на МУ-Пловдив от 2015 г.

Ректорът на университета - проф. д-р Мариана Мурджева, дм, мзм и деканът - доц. д-р Веселина Кондева, дм, ще поздравят дипломантите от името на академичната общност. Въпреки предизвикателствата пред организаторите, поради сериозната епидемична обстановка в страната за стриктно спазване на последните противоепидемични мерки, вкл. носене на маски на открито, дезинфекция на пространството, отстояние между местата, церемонията по дипломиране ще се състои в просторното парково пространство на факултета. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39