Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За първи път се открива фермески фестивал в УХТ-Пловдив

Университетът по хранителни технологии кани пловдивчани на първия фермерски фестивал в двора на университета днес след 10 часа. Започва и традиционната 67-ма научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии - 2020”. 

„Акценти в програмата са иновации в областта на хранителната и биотехнологичната индустрии”, сподели зам.-ректорът по научна и международна дейност доц. Галин Иванов.  

За първи път в УХТ паралелно с конференцията ще се проведе Фермерски фестивал. Той ще бъде открит официално в 10 ч. и продължава до 18 часа. В двора на университета ще бъдат разположени щандове на семейни ферми и малки производители, отрупани с есенната им продукция. 

Сред участниците на фестивала в Пловдив ще бъдат и студенти от специалност „Технология и качество на храните“ в УХТ. Те ще представят своите иновативни разработки "Колбас от птиче месо с кашу и годжи бери", "Кренвирш с мляко", колбас "Специалитет" и иновативни рибни продукти. 

Фермерският фестивал в университета се организира по идея на Блага Генева, възпитаник на УХТ.  

Може да чуете повече от двата звукови файла по темата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Лекоатлетката Пламена Миткова в "Добро утро, ден"

Тази седмица гост в „Добро утро, ден“ е лекоатлетката Пламена Миткова.  Когато е 7-годишна, започва да тренира художествена гимнастика, но след четири години пътят й рязко завива в друга посока. Преориентира се към леката атлетика. Започва да се състезава за    "Локомотив Пловдив" . Състезателка е по скок на дължина. Пламена..

обновено на 15.02.25 в 08:43

Българските вина не отстъпват на другите производители

Пия всякакви вина с хубаво качество, направени с майсторлък и с любов, каза председателят на енолозите в България  Станимир Стоянов . Той уточни, че при дегустация опитните дегустатори могат бързо да определи качествата на виното. "Като се опита едно вино, като му се види цветът и ароматът, може да се даде адекватен коментар", посочи енологът...

публикувано на 14.02.25 в 15:47

Разширява се пазарът на българското вино в чужбина

През 2024 година България значително е разширила пазарите на вино в чужбина, каза министърът на земеделието и храните Георги Тахов. В Брестовица той участва в зарязването на лозята и празника Трифон Зарезан. Българско вино е изнесено не само в европейските страни, но и в САЩ и страни от Латинска Америка, които са традиционни производители. За този..

публикувано на 14.02.25 в 13:01
Емил Кабаиванов

Искат увеличение на заплатите на общинските служители

От сдружението на общините са поискали да бъдат предвидени средства за увеличение на заплатите на общинските служители. Това се е случило по време на срещата с министъра на финансите Теменужка Петкова. Увеличението, за което настояват е с между 20 и 25%, каза пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, който е..

публикувано на 14.02.25 в 11:39

1300 бежанци ще учат български език, 150 от тях в Пловдив

Започна безплатно езиково обучение по български език на над 150 бежанци, които живеят в Пловдив и са в трудоспособна възраст. За страната общата бройка, на обхванатите в проекта, ще достигне 1300 мигранти. Подобни курсове се провеждат в още 3 града в страната  - София, Бургас и Харманли.  Обученията по български език за бежанци в Пловдив..

публикувано на 14.02.25 в 10:34