Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ново училище ще се строи в Пловдив

| обновено на 23.10.20 в 16:29

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов. Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив.

Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на нови детски градини. В Пловдив половината от децата учат на две смени и това налага работа в следващите години за поетапно преминаване на едносменен режим.

Стефан Стоянов обяви, че от всички подадени проекти със сигурност ще получат средства от държавата както за ново училище, така и за три градини с разширение и две нови детски градини. 

Касае се за финансиране до 5 млн. лева на обект, и заради това Пловдив кандидатства с проекти за две нови основни училища и разширение на градини и построяване на нови. Към момента в Пловдив 90 деца не са приети в градини, други 140 не са намери място в яслените групи.

Пловдив подаде проекти за две нови училища. Едното е нова сграда за ОУ „Княз Александър I“ -  базирана в двора на училището. Второто е за ново училище зад Мол Пловдив в район Западен, на 10 декара общински имот. Там все още се обсъжда дали да се премести ОУ „Драган Манчов“ или друго училище от този жилищен район. 

"Сумата за нова сграда на Математическата гимназия надхвърля 25 млн. лева и не може да се финансира по тази програма", каза още заместник-кметът. 

Той уточни, че уверенията на МОН са, че тепърва ще има нови бюджети за развитие на образователната инфрастурктура.

С финансирането от държавата догодина ще се разкрият 20 нови групи в детските градини за 560 деца. 

Галерия

Още от категорията

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07