Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС


След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перев. 


„Визитата на Любчо Георгиевски е ненужна и обречена на провал“, заяви г-н Перев. Според него времената се промениха, преди Георгиевски е имал някакво влияние в македонско-българските отношения, но сега това е работа на управляващите на България и Северна Македония. Нещата не могат да се решават с една визита на бивш премиер.

„Личното ми мнение е, че визитата на Зоран Заев на 10-ти ноември, няма да има никакъв резултат. България я очакват избори. Вече внесе декларация в парламента и Академията на науките. Формиран е фронт за макенско-българските отношения, който в предизборния период няма да отмине тази тема. Аз очаквам България да блокира преговорите. Никаква мисия, нито на Любчо Георгиевски, нито на някой друг може да отмени решението. Всяка отмяна може да доведе до срив на правителството на Бойко Борисов. Партията ГЕРБ няма да може да получи дори минимален брой гласове. Няма начин България да не блокира преговорите на Северна Македония за ЕС, ако не се подпишат елементарните работи. В България не отричат македонския език и държава. Отричат се стойтостите и традициите, които македонската Академия на науките и македонските езиковеди искат, че македонският език е преди българския. Още, че всички наши македонски революционери са се чувствали македонци и са писали на македонски език. Пренебрегват факта, че това са хора, които са се чувствали етнически българи. Това е основният проблем, който македонското общество трябва да преодолее“.  

Владо Перев уточни, че са възпитавани в дух на най-силната и най-старата нация на Балканите, че от тях започва всичко. Този проблем може да се реши само с диктат на по-силния, който да каже: „Подпишете, това е така, а после правете каквото искате“. Въпреки подписания Преспански договор се говори, че Македония не е Северна Македония. Знае се, че когато се говори за македонския език, това не е античният македонски на Александър Велики. Лека полека се съобразяват, ще се съобразят и с диктата от България: „Всичко идва от сръбската върхушка, че сме възпитаници на Белград, не знаем и не говорим български. Народът още мисли, че е в Югославия, че Тито е жив и сегашните управници ще се справят лесно“.

„Съмнявам се, че тов ще стане лесно сега. В България страстите са на такова ниво, че договор може да се подпише само с диктат. Ако България приеме изискванията на Македония за признаване на езика, на революционерите,  тогава да се сбогува със своята 1300 годишна история. Това ще бъде край на българската държавност и националност. При неуспех на Заев за преговорите ще му поискат оставката, но той няма да падне. Партийната група около него ще го поддържа до край, защото всички искат да останат на власт. Властта не е свързана, нито с езика, нито с нацията, а само и единствено с парите“, сподели личната си позиция анализаторът Владо Перев.

Интервюто с анализатора Владо Перев е в звуковия файл.  


Още от категорията

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07