Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарникар извършил 7 въоръжени грабежа

| обновено на 24.10.20 в 20:22
Георги Ташев, Румен Попов и Георги Гешев
Снимка: Ж.Танчева

7 въоръжени грабежа на двама мъже от 2013-2014 година разкриха Окръжна прокуратура и Криминална полицията в Пловдив. 

Действащ пожарникар днес е участвал преди 7 години  в обири на денонощни магазини в Пловдив и 1 бензиностанция в село Кадиево. 

Присвоени са над 2 400 лева, няма пострадали лица при обирите на обектите.

След самопризнания преди два дни на действащия днес пожарникар и на съучастника му се е стигнало до разплитане на извършените обири. 

Те са били направени с пистолети и маски, тип боне, каквито се използват във Формула 1, каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той поясни, че за 48 часа са разрити всички грабежи, с помощта на трима шофьори на мотоциклети. 

Изводите от тези разкрития са два, смята Попов. Той обяви: "Първо: при добра координация на службите резултатите са добри, втори извод, че по всяко едно престъпление извършителите трябва да знаят, че ще получат възмездие."

Георги Гешев, наблюдаващ прокурор обясни, че са повдигнати обвинения по член 199 на НК за извършване на грабежи със сговаряне. Наказанието е от 5 до 15 години лишаване от свобода. Предстои да се повдигнат и други обвинения, обещаха прокурорите и уточниха, че имат самопризнания за всички обири.

Началникът на отдел Криминална полиция в Пловдив Георги Ташев уточни, че са стигнали до извършителите след поредица издирвателни действия, като не са спирали да работят през годините. Мъжете, които са съдействали в придвижването до търговските обекти, превозвайкии го до тях с автомобили и мотори са на възраст между 24 и 28 години и също са криминално проявени по линия кражби, а някои имат криминалистични регистрации за шофиране под въздействие на наркотични вещества. Ти са от селата Оризари и Златитрап.

На въпроса на Радио Пловдив за дългата давност на разкриване на престъпленията окръжният прокурор Румен Попов заяви, че тези случаи са констатирани на територията на различни РПУ в Пловдив, и служителите не са могли да направят връзка за случаите. Също така окръжният прокурор отбеляза, че извършителите са действали конспиративно, като са ползвали различни шофьори на нерегистрирани мотоциклети, с които са пътували до магазините. Тримата шофьори са привлечени за свидетели. 

"Давността, че е такава, не пречи, защото на всеки три месеца, всеки прокурор пише напомнително писмо за изяснаване на престъпленията.  Нито едно престъпление не се забравя", заяви Румен Попов. 

По неофициална информация, пожарникарят от Трета пожарна служба в Пловдив е Иван Тотев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жители на Брестовица блокираха връзката между Пещерско шосе и Околовръстния път. Така те изразяват недоволството си от нерешения проблем с качеството на питейната вода в селото, в която има манган, мътна е и негодна за пиене. "Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната вода на Брестовица. Това, което се изискваше от община..

публикувано на 24.04.24 в 17:09

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06