Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Празнуваме Димитровден

Пловдивският храм "Свети Димитър"
Снимка: Димитър Владимиров, Радио Пловдив

Православната ни църква отбелязва паметта на свети великомъченик Димитър Солунски. 

Почитан на целия Балкански полуостров, Свети Димитър е обявен за покровител на град Солун, където е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила. 

В православните храмове ще бъдат отслужени празнични богослужения в прослава на чудотвореца. 

Според народните представи от Димитровден започва зимата. 

Денят е празник на Сливен, Видин, Айтос и Радомир, както и професионален празник на строителите, ковачите, металурзите и инженерите. 

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Димо, Дима и др.


Още от категорията

Intelligent Music Project с нов албум и турне през 2021 г.

През февруари 2021 година предстои да излезе шестият албум на Intelligent Music Project, който е озаглавен “The Creation“. В него специално участие ще вземат Джон Пейн, Карл Сентанс, Ричард Гризман, както и барабанистите Тод Зукърман от Styx и Боби Рондинели, който е бил част от Rainbow и Black Sabbat. Основен вокалист отново ще бъде Рони..

публикувано на 23.11.20 в 11:04

Преге - предаване за света на книгите, 21 - 27 ноември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 1 .11. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Емили Бронте. Брулени хълмове. 320 стр., тв. к., лукс., ок. 4А, Хермес, 2020. Джером К. Джером. Дневник на едно поклонничество. 124 стр., ок. 2А, Хеликон, 2020. Франц Кафка. Метаморфозата и..

публикувано на 22.11.20 в 11:00

Децата отново влизат безплатно в музея

Природонаучният музей в Пловдив отново обяви свободен вход за децата до седемгодишна възраст през почивните дни. Безплатните посещения за малчуганите се провеждат в събота и неделя за втора поредна седмица. Те могат да разгледат експозицията и да се включат в ателие за оцветяване с рисунки на животни и подреждане на дървени пъзели...

публикувано на 21.11.20 в 12:45

"Срещите" в памет на Максим Минчев

Максим Минчев беше не само колега, но и приятел на Радио Пловдив!  Журналист, убеден атлантик, човек с ясни цености и непоколебим морал - такъв беше Максим.  И още - пътешественик и авантюрист,  откривател и мечтател, сърдечен, съпричастен и най-вече - човечен и истински добър. Тази събота в "Срещите" в памет на Максим Минчев ще ви предложим..

обновено на 21.11.20 в 09:18

За първи път виртуален форум за образование във Франция

Събитието „ Виртуален форум за образование и професионална реализация “ ще се проведе онлайн точно днес на 20 ноември от 10 часа. Участието в него е безплатно и ще запознае публиката с възможностите за следване и работа с френски език като срещне на едно място университети и предприятия. Франция е четвъртата страна в света по прием на..

обновено на 20.11.20 в 08:36