Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ако властта иска мерките да се спазват, нека ги направи разумни

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоя за повече яснота при въвеждане на мерките срущу Ковид- 19.

"Кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези обекти. По този начин браншът ще може да планира своята дейност, а не със заповеди в петък вечер да се ограничава работата на бизнеси, които вече са инвестирали в наем на персонал, оркестри, организиране на събития и други", се казва в позицията.

Съветът по туризъм в Пловдив е член на организацията. В коментар на  актуалната обстановка председателят му Любозар Фратев се обяви за разумни ходове както от страна на управляващите, така и от страна на бизнеса. 

По думите му балансът е в мерките и в контрола. "Мерките в началото бяха нелогични, последва разпускане, конспиративни теории и това е резултатът, който се понася сега".

Той защити изискването на бизнеса да има правила, които да позволят да се правят прогнози, въпреки че на всички е ясно, че ситуацията единамична и може да се променя дори за ден, и приветства практиката мерките да се определят от местните органи на управление.

Там, където дистанцията е невъзможна - да се спре работа, да се намалят местата в заведенията, както и това,  а на спортни мероприятия е незъзможно да се въведе ред, така че най- добре е да са без публика. Нелогично е, обаче в хотелите гостите да бъдат с маски. 

Ясно е с просто око, че туризмът се срина, включително и в Пловдив, но приоритет е здравето, категоричен е любозар Фратев.

Още от категорията

Виртуална обиколка на Китай

В момента сме в ситуация, която ограничава нашето свободно движение из различни държави и култури. За това, макар и от разстояние, Силвия Атанасова е решила да потопи всички пътешественици в една виртуарна обиколка на Китай.  Когато сме ограничени да пътешестваме, то пътешествията идват при нас.  Повече за предстоящата виртуална разходка из..

публикувано на 02.12.20 в 14:20

В центъра на епидемията сме, циркулира по-инфекциозен щам

„В момента сме в центъра на епидемията от Covid-19, в абсолютният й вихър. Крайно време е да се спазват противоепидемичните мерки. Хората трябва да разберат, че е в техни ръце, е да не се допуска заразяване с вируса“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Радка Аргирова, председател на Българското..

обновено на 02.12.20 в 13:19

Икономическите ковид мерки са неадекватни и политически

„Повечето икономически мерки, които правителството предприе за засегнатите бизнеси от новите по-строги противоепидемични мерки, са неадекватни. Повечето от икономическите мерки са политически, а не са икономически“, това заяви в интервю за Радио Пловдив финансовият анализатор Светозар Гледачев. Той подчерта, че след години ще разбере в..

публикувано на 02.12.20 в 10:22

Екоминистърът Емил Димитров излъга за водната криза!

Миналата седмица пред парламента екоминистърът Емил Димитров заяви, че сме изправени пред реална опасност от водна криза за населението. Той дори визира конкретно Бургас, предупреждавайки, че се очертава да е бъдещият "Перник-2", както и че ни очакват водни бунтове.  Министърът даде пример и с Пловдивска област, където, по думите му, преди..

публикувано на 01.12.20 в 16:56

Джипита в Пловдив издадоха първите електронни направления за PCR

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Системата за издаване на електронни направления за PCR вече работи и беше представена от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичната 17-а поликлиника. Тя съобщи, че от сутринта са издадени над 200 електронни направления за PCR тест, а..

публикувано на 01.12.20 в 15:53