Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдивска болница иска МЗ да затвори нощни клубове, сеещи ковид

МБАЛ „Централ Хоспитал“ излезе с отворено писмо до Министерството на здравеопазване и пловдивските институции, в което се поставят основни въпроси във връзка с усложнената епидемимиологична обстановка в държавата и в областта.

От ръководството на лечебното заведение искат отговор на въпроса затова кога ще бъдат затворени дискотеки, барове и всички увеселителни заведения и публични места, където има струпване на голям брой хора в Пловдивска област и е невъзможно да се спазва физическа дистанция между посетителите.

„Пловдив първи взе мерки и ограничи капацитета в нощните и останалите заведения. Анализът показва, че пробите почват да скачат от първата седмица на октомври – две седмици след започване на учебният процес. Няма как да спрем учениците, защото това няма да го издържим чисто икономически. Ако в момента затворим нощните заведения в Пловдив, веднага това ще обърне коктейл баровете в дискотеки. Ако затворим и тях, ще отидат в ресторантите. Областният щаб е категоричен, че трябва да приложим стриктен контрол по спазване на противоепидемичните  мерки. Тези, които не ги спазват, ще бъдат затваряни“, отговори областният управител Дани Каназирева.

От ръководството на лечебното заведение настояват да получат информация още и за закупените от държават 200 респиратора, а също и дали частните и държавните болници са равнопоставени при разпределението им. Настоява се и за информация затова кога ще бъде направена доставка на „Ремдисивир“ за нуждите на интензивните легла в болницата.

„Един флакон струва 800 лева, за лечението на един пациент се изразходват 8000 лева, а НЗОК заплаща 600 лева по клинична пътека. Няма наличен в аптечната мрежа, за да го подсигурим на нуждаещите се пациенти“, се казва в отвореното писмо на болницата.

От лечебното заведение поставят въпроса и за изплащане на средствата от надлимитната дейност за 2015, 2016 и 2017 години. 
Още от категорията

Над 2800 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 303

Рекорден брой починали с COVID-19 у нас отчитат от Единния информационен портал.  За изминалото денонощие животът си са изгубили 221 души, с което смъртните случаи от началото на пандемията стават 4035. За изминалото денонощие новозаразените с коронавирус в страната ни са 2814 .  Направени са 6825 PSR теста, или 41.2% от тестваните са..

обновено на 01.12.20 в 06:43

Отварят най-голямата пързалка в България

Най-голямата ледена пързалка в България отваря врати в Пловдив на 1 декември на пл. „Централен“ пред Военния клуб.  Тази година за първи път любителите на пързалянето върху лед ще разполагат с цели 2000 кв. метра площ за каране на кънки. „Подобна пързалка никой не е виждал да се строи тук“, заяви Николай Денев, от фирма Аст сервиз, която..

публикувано на 01.12.20 в 06:43

Грейва Коледната елха пред общината

Днес ще бъдат запалени светлините на коледната елха в Пловдив.  Заради удължената извънредна епидемична обстановка, за първи път няма да има тържествена програма. Целта е да не се струпват хора около елхата. Коледната елха е висока 13 метра и е украсена с 4000 лампички. Произведена е в Раковски, където е единственият на Балканите производител..

публикувано на 01.12.20 в 06:39

Инспекторите от РЗИ-Смолян носят червени ленти на 1 декември

Отново отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН, един от най-разпознаваемите дни на здравето. Тази година в сянката на друг световен здравен проблем - разпространението на коронавируса, 1 декември се чества под надслова „Глобална солидарност, устойчиви здравни услуги“.  СЗО алармира, че вследствие на КОВИД-19 в много държави са нарушени..

публикувано на 01.12.20 в 06:34

Отстраняването от поста на кмета на Калояново влиза в съда

Административният съд в Пловдив е образувал дело срещу решението на ОИК- Калояново да не прекрати мандата на кмета на Калояново Георги Георгиев, въпреки че има влязла в сила присъда.  Делото е по жалба на Красимир Димов, жител на село Сухозем. Дали ще бъде даден ход на делото зависи от това как Димов ще защити основанието си да обжалва. В същия..

публикувано на 30.11.20 в 16:06