Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премиера закрива „Месец на Джани Родари“ в Кукления театър

Със спектакъла  "Кученцето, което не можеше да лае" по Джани Родари, в Пловдивския куклен театър  на 31 октомври се закрива първият фестивал  „Месец на Джани Родари“.

 История за едно съвсем малко кученце, оставено в торба, насред големия и непознат свят. Без да има кой да го научи как се лае, то тръгва по своя път. Очакват го  много срещи, приключения, игри, опасности и изненади, в които всеки се опитва да му наложи   общоприети правила, преди  то да открие своята истинска природа и същност. 

Пиесата на Христина Стоилова е  написана по  едноименната приказка на Джани Родари и  в нея за първи път в  българската куклено-театралната история се включва луп стейшън  -  начин на записване  и наслагване на  музика,  която изпълняват актьорите.

 В оригиналната приказка, Джани Родари предлага четири варианта за финал, а в спектакъла са включени всичките. Режисьор е Веселин Бойдев. Сценографията е на  Христина Стоилова, музика -  Иван Гърбачев, с актьорското участие на: Даниела Тенева, Димитър Николов, Наталия Василева, Румен Караманов.

“Кученцето, което не можеше за лае“ е последното представле на фестивалния октомври, посветен на Джани Родари,  в който досега се включиха куклени театри от цялата страна. „Много съм щастлив от фестивала, каза директорът Петър Влайков, от спектаклите и от актьорите, които се включиха в творческите работилници с децата.

 За следващата година се обсъжда избор  между двама драматурзи - български и европейски, на които отново да бъде посветен един фестивален месец.

Днес  в рамките на фестивала изтича срокът за подаване на творби за конкурса за деца от 8 до 12 години. Досега има над 100 рисунки, и 40 приказки и стихчета. Те ще се  оценяват  от жури от Националната художествена гимназия и Гимназията за  сценични и екранни изкуства.  

В звуковия файл е репортаж  с екипа на спектакъла.


Още от категорията

Какво търсят емоционално интелигентните деца

Няма неемоционални деца. Всички те, както и възрастните, изпитват ежедневно широк спектър от емоции. А начинът, по който те ги разбират, определя начина, по който ще ги изразяват. Емоционално интелигентните деца търсят неагресивни начини за общуване и заявяване, могат да се радват на успехите си, могат да се справят и с неуспехите. „Опознай..

публикувано на 24.11.20 в 15:07

Онлайн e водещото кариерно изложение Career Show 2020

Водещото кариерно събитие в България - Career Show 2020 - ще се проведе на 24 и 25 ноември изцяло онлайн.  Целта на Career Show е да свърже квалифицирани кадри с подходящите за тях работодатели и да направи процеса по подбор на персонал максимално ефективен. Интересът към събитието тази година е изключително засилен. В него ще вземат участие..

публикувано на 24.11.20 в 09:07

Матей Матеев с изложба живопис във "Възраждане"

Изложба живопис „Какво направих“ на Матей Матеев ще се открие в двора на галерия “Възраждане“ в Стария град. В нея художникът включва картини със сюжети от негови любими цветя, от Атон и реплика към Владимир Димитров - Майстора.  Идеята е с красотата на цветята и енергията на места като Атон да се защитим във времето не само на вируса, но и..

публикувано на 24.11.20 в 06:38

Музиката на Чайковски в пловдивската библиотека

Концерт, посветен на 180 годишнината от рождението на Пьотр Илич Чайковски ще бъде изнесен в пловдивската библиотека "Иван Вазов" по инициатива на с дружение „Изкуство във времето“.  В концерта участват: Павел Генов – цигулка, Никола Николов – виолончело, Злателина Коларова – пиано, Цвета Панчева – сопрано. Гост-солист – Валентина..

публикувано на 24.11.20 в 06:36

Intelligent Music Project с нов албум и турне през 2021 г.

През февруари 2021 година предстои да излезе шестият албум на Intelligent Music Project, който е озаглавен “The Creation“. В него специално участие ще вземат Джон Пейн, Карл Сентанс, Ричард Гризман, както и барабанистите Тод Зукърман от Styx и Боби Рондинели, който е бил част от Rainbow и Black Sabbat. Основен вокалист отново ще бъде Рони..

публикувано на 23.11.20 в 11:04